A herék haszna

Átvitt értelemben a here szó lustát, haszontalant jelent. A méhcsaládok hím egyedeiről még a méhészek is azt tartják, hogy a kaptárak dologtalan lakói, mert nem vesznek részt semmilyen munkában, viszont jól élnek, mert virágport és mézet fogyasztanak. Csak egyetlen feladatuk van, a fiatal méhanya megtermékenyítése. Az összkép azonban ennél árnyaltabb.

A here a dolgozónál nagyobb, zömökebb. Szeme nagy, potroha vége tompa, nincs fullánkja, de ha veszélyt érez, imitálja a szúrást. A biológusok kimutatták, hogy a herék a kaptáron belüli harmónia megteremtésének nélkülözhetetlen elemei. Ján Kopernický, a liptóújvári méhészeti intézet egykori munkatársa kutatásai során megfigyelte, hogy sokkal nagyobb méhhozamot értek el azok a méhcsaládok, ahol a kaptárban tavasztól a nyári napfordulóig 2–4 herefias keret volt. A herék hozzájárulnak a kaptár szükséges mikroklímájának fenntartásához is: a hidegben remegéssel hőt termelnek és melegítik a kaptár levegőjét, a nagy melegben szárnyaik legyezésével hűtik azt. A herék száma egy családban néhány ezer lehet egy szezon alatt. Életük nagy részét a kaptárban töltik, délutánonként a heregyülekező helyekre repülnek, ahol a fiatal méhkirálynőre várnak. Ügyesnek kell lenniük, mert egy-egy ilyen helyen egyszerre akár 200 család hímjei is összegyűlhetnek, viszont egy fiatal anya csak 12–30 herével párzik, és ez által gyűjti be a néhány évre szükséges örökítőanyagot. A megtermékenyítés a levegőben történik, és mindössze néhány másodpercig tart. A sikeres párzással beteljesedik a here élete: mivel az ivarszerve kiszakad, a nász után elpusztul. A többi here a nyár végéig éli mindennapi életét, illatanyag-azonosítás nélkül szabadon járnak a kaptárak között. Ám amikor visszaesik a hordás, és a családok mézkészletei megcsappannak, a dolgozó méhek véget vetnek a jólétnek – kiűzik a heréket a kaptárból.

A dolgozók megtermékenyített, a herék megtermékenyítetlen petéből kelnek. Mivel három napnál tovább fejlődnek, a varroa atka a hereálcákat részesíti előnyben, hiszen a heresejtekben eggyel több nőstény atka válik ivaréretté és termékenyül meg. Ezért szokták a méhészek a lefedett hereépítményeket kivágni, kivillázni. Viszont amíg az akácvirágzás idején a kivillázott herefiasításban alig, vagy egyáltalán nem található atka, a napraforgó utáni kezelések jócskán hozzák le a parazitát. Ezzel az eljárással azonban csak ritkíthatjuk az atkapopulációt, az atkák elleni sikeres védekezést más módszerekkel, technológiákkal is ki kell egészíteni. Ha a kivillázott herelárvákat feletetjük a tyúkokkal, többet tojnak. A madármentők pedig azért keresik, mert lefagyasztva tárolva egész évben etetni tudják velük a madárkórházak lakóit.

A hereálcák az ázsiai konyhában ínyencségnek számítanak. A piacokon banánlevélbe csomagolva párolják, sütik, langyosan fogyasztják. Az apiterápiában heretej (Apilarnil) formában terjedt el. Gazdag vitamin-, ásványianyag-, fehérje-, polifenol- és hormontartalmának köszönhetően javallják betegeknek, lábadozóknak, sportolóknak, testépítőknek. Kiváló májvédő, potencianövelő hatása van, de alkalmazzák magas koleszterinszint csökkentésére, pajzsmirigy-, menstruációs vagy menopauzás zavarok kiegészítő kezelésére is. Hatóanyagát tekintve nagyon hasonlít a méhpempő összetételéhez. Házilag is készíthető, ám jelentős víztartalma miatt gyors feldolgozást igényel. Általában mézzel vagy propolisszal keverik, de tartósítható szesszel tinktúraként, vagy fagyasztással, liofilizálással. Én Jana Irsáková orvosi útmutatásai alapján készítem. Aki többet szeretne megtudni a heretej készítéséről és alkalmazásáról, az vegyen részt a Szlovák Apiterápiás Társaság tanfolyamán, amely július 15-16-án lesz a szenckirályfai méhészskanzenben. Bővebb információk: https://www.facebook.com/OZSAPIS/posts/pfbid0uFvEVWfSGndmo2YsqwB64NwPpfDmjW8YhKCMjFacpu2nEbLMWCxZ6jP3hQPp89gl.

Gágyor Alíz

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …