A magvetés titkai

A növények szaporításának leggyakoribb módja a magvetés, amelyet más néven ivaros szaporítási módnak is neveznek. Számtalan növény szaporításában ez a legjobban bevált módszer, mert így csekély költséggel lehet a növényeket szaporítani. Vetőmagokat napjainkban már rendkívül széles választékban kínálnak az üzletek és a forgalmazók. A vetőmagvak csomagolásán mindig feltüntetik a csírázáshoz szükséges környezeti igényeket a vetési időt és a vetési mélységet. Ezek mellett az alábbiakban néhány speciális feltétel teljesítéséhez is tanácsot adunk.

Hideghatás

Ha a magnak a csírázás előtt hideghatásra van szüksége, akkor komposzttal vagy homokkal töltött cserépbe vessük, és a cserepet helyezzük télen fűtetlen hidegágyba. Ha kevesebb idő áll rendelkezésünkre, a magvakat keverjük nedves tőzeghez vagy homokhoz, esetleg szórjuk nedves itatóslapra. Ezután tegyük az egészet műanyag edénybe, az itatóslapot fóliába is csavarhatjuk, és hűtőszekrényben 1–5 oC-on tároljuk 4–12 hétig.

Kemény héjú magvak

A kemény héjú magvak csírázását úgy gyorsíthatjuk fel, hogy a magvak vízfelvételét segítjük. Ez történhet a kemény maghéj felsértésével, a magvak beáztatásával vagy két réteg nedves itatós közé helyezéssel. Ha a magvak nem duzzadnak, akkor a csírával szembeni oldalon éles késsel karcoljuk fel a héjat. Így a víz átjárhatóságát biztosítjuk a csírázáshoz. Az áztatás ideje egy éjszaka legyen. Az itatós között pedig addig tartsuk a magvakat, amíg a felvett víztől kétszeresre nem duzzadnak. Ilyen magvak például a ciklámen vagy a csicseriborsó.

Mivel a csírázáshoz általában magasabb hőmérséklet kell, a csíranövények gyakran fagyérzékenyek, ezért elterjed az üveg alatti csíráztatás. Továbbá az üveggel, átlátszó fóliával borított tálca vagy cserép gátolja a komposztréteg kiszáradását. Az üveg alatt felgyorsul a növekedés, ez később hatással van a virágzásra és a termésképződésre is. Csírázás után a növények már elviselik az alacsonyabb hőmérsékletet is.

Az egynyáriakat például világos ablakpárkányon vethetjük. Sok sziklakerti növény, évelő szegélynövény magja alacsonyabb hőmérsékleten is jól csírázik. De minden mag meghálálja, ha hidegházban csíráztatják.

Palántaágy

Sok zöldség, de más növények is szabadfölbe, külön palántaágyba kerülnek elvetésre.

A vetőágyak megfelelő előkészítése nélkül a csíráztatás nem sikeres. A nagyobb talajrögöket szét kell aprítani, hogy az ágy felszíne egyenletesen morzsalékos legyen. A talaj fizikai szerkezete ilyenkor fontosabb, mint humusz vagy tápanyag tartalma. Ugyanenynyire fontos a talaj hőmérséklete és nedvességtartalma. Ezek ugyanis mind a csírázás külső feltételei közé tartoznak.

A vetés általában sorokban történik. Ezzel megkönnyítjük a gyomirtást és a ritkítást vagy egyelést. A talajt folyamatosan nedvesen kell tartani. Miután az alacsony hőmérséklet gátolhatja a csírázást, ezért a túl korai vetést nem ajánlott. Ha az időjárás nem alakul megfelelően, akkor kertészeti fóliával vagy búrákkal védekezhetünk. Így akár több héttel is begyorsíthatjuk a növények fejlődését.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …