A tafrinás levélfodrosodás

Az őszibarack egyik legveszélyesebb betegsége a tafrinás levélfodrosodás. Gyakorlaatilag csaknem minden évben károsít. Hűvös, csapadékos időben, ami kedvez az elszaporodásának, súlyos károkat okoz. Az őszibarackon kívül a mandulát és az utóbbi években a szilvát is megtámadja.

A beteg levelek ráncosak, fodrosak törékenyek lesznek. Színük előbb sárgászöld, majd sárgásbarna, piros lesz. A levelek nagy része később lehullik a fáról. (A levélen lévő tüneteket nem szabad összetéveszteni a levéltetű kártétellel, ami őszibarackon nagyon hasonló, de ilyen esetben a zöld levéltetvek megfigyelhetők a levél alján. A hajtásokon és a vesszőkön kisebb megvastagodás, deformáció látható. A termésen világos dudorok figyelhetők meg.

A rezes lemosó permetezésnek fontos szerepe van a védekezésben, mivel a gomba a fa ágain, vesszőin telel át, és +4 fok felett már szaporító képleteket termel. A hajtásokon egérfüles állapotban kell elkezdeni a megelőző védekezést, erre a kontakt hatású készítmények (Champion, Cuproxat) alkalmasak. Ezek már ilyenkor is hatékony védelmet biztosítanak, amikor még nagyon kicsi a levélfelület. Rügyfakadás után azonban réztartalmú szerekkel nem szabad permetezni, mert egyes fajták érzékenyek a rézre.

Amikor megjelennek a lomblevelek, már felszívódó, gyógyító hatással is bíró készítményeket (Score, Folicur Solo) használjunk, ezeknek hosszabb tartamhatása van, de nagyobb lombfelület szükséges a fel szívódásukhoz. Ezekkel a készítményekkel általában két – három védekezés elegendő egy átlagos év folyamán a tafrina ellen.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …