A gránátalma

Napjainkban a gránátalma egyre népszerűbbé válik főleg az egészséges életmódot követők hívei körében. A közép-ázsiai eredetű növény magvait régen a termékenység jelképének tartották. Magas vitamin- és rosttartalma valamint kedvező szív- és érrendszeri hatása van. A gránátalma akár több méter magasra is megnőhet. Bár itthon nagyon ritkán hoz termést, mégis érdemes tartásával fáradozni, mert nagyon szép látványt nyújt. Kisebb erkélyekre, vagy teraszra a törpe fajtát érdemes választani, amelyek 1-1,5 méteresre nőnek meg. A teltvirágú dísz gránátalma dézsába is ültethető, erkélyre, vagy teraszra telepíthető.

A gránátalmát könnyedén tudjuk szaporítani hajtásdugványról, vagy magról. De ha van a közelünkben egy gránátalma fa, a tősarjakról a legkönnyebb szaporítani, amelyek a törzs mellől törnek fel. A fiatal gránátalmafákat az első évben védjük az erős fagyoktól, és a hideg huzatos helyektől, mert erősen károsodhatnak.

A magokat és a dugványokat is cserépbe ültessük el, és párás meleg helyen gondozzuk őket. Az erős kifejlett palántákat májusban ültessük ki a szabadba, napos fényes meleg kert részbe. A virágok júliustól késő őszig érnek folyamatosan, a nyár második felében a virágok és termés már együtt díszeleg a fán.

Aki kisebb kerttel rendelkezik, válassza a törpe gránátalmát, amely egy nagyobb méretű dézsában is szépen fejlődik. A virágzás ideje alatt gondoskodjunk a megfelelő víz és tápanyag ellátásról. Az edényes növényeket télen vigyük 5-8 fokos telelő helyre, és csökkentsük le a locsolást, majd hagyjuk el a tápoldatozást.

A fiatal magról nevelt növényeket évente egyszer ültessük át nagyobb cserépbe, így szépen fokozatosan fejlődik ki a gyökérrendszer is. Ezek a növények kb. az 5. évben fognak virágot hozni, de ettől kezdve minden évben rendszeres virágzik és terem, ha elég napfényhez és meleghez jut.

Virágzási ideje júliustól augusztusig tart, virágai pirosak, de ma már vannak fehér vagy sárga változatban is. A virágok csak a friss idei hajtásokon jelennek meg. A növény ágait ősszel vágjuk vissza az egyharmadáig, és világos helyen kb. 6 fokon teleltessük át. Az öntözést szinte teljesen csökkentsük le, a földje legyen teljesen száraz. Tavasszal kétévente egyszer ültessük át. (ki-f)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …