OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A tél alá vetés

Aki kertjében tavasszal minél korábban szeretne termést szedni, ezt késő ősszel, illetve koratéli vetéssel ún. tél alá vetéssel érheti el. Ennek lényege, hogy a november végén, december elején elvetett magok a fagyok előtt már nem tudnak kicsírázni, esetenként csak megduzzadnak, de a földben így tavasszal hamarabb fejlődésnek indulnak.

Az elvetett magokat mindig termőfölddel takarjuk, sohase tőzeggel, mivel az rendkívül erősen tartja a hideget, és így a kora tavaszi csírázást nagymértékben gátolja.

Fontos azonban, hogy erre a célra ne áttelelő fajták magját vessük, hanem a legkorábbi tavaszi korai fajtákat, legyen szó akár salátáról, akár sárgarépáról. Jó tapasztalatok vannak a petrezselyem tél alá vetésével is. Ezek a vetemények előbb kelnek ki, mint ahogy a talajra rámehetnénk. Bizonyíthatóan háromhetes növekedési előnyük is lehet.

Bár a vöröshagyma dughagymáinak és a fokhagyma gerezdjeinek optimális ültetési ideje október végén van, ha a talajviszonyok megengedik, még decemberben is ültethetjük őket. Korai fogyasztásra szánt zöldhagymának mogyorónál nagyobb dughagymákat ültetünk a szokásosnál mélyebbre, így kissé hosszabb fehér szárrészt nyerünk tavasszal. Ezt a hagymát azonban tavasszal mind el kell fogyasztani, mert minden valószínűség szerint később magszárba fordul. Ha azonban a mogyorószemnél kisebb apró dughagymákat ültetünk, ezek általában nem magzanak fel, és szép nagy hagymává nőnek. Főleg száraz tavaszokon ezeket a hagymák sokkal jobban fejlődnek, mint a tavaszi ültetésűek.

A díszkertbe is ültethetjük még néhány hagymás növény hagymáit, ha a talajviszonyok ezt megengedik.

A biokertben a tél alá vetésnek csak akkor lesz teljes a sikere, ha előtte a talajt környezetkímélő módon fertőtlenítjük, mégpedig mustármag vetésével és bedolgozásával. A szakemberek igazolták, hogy a növény gyökérzete olyan biológiailag aktív anyagokat termel és bocsát ki, amelyek izocianitokat tartalmaznak, s ezek a vegyületek riasztják és pusztítják a talajban lakó kártevőket, mint pl. a fonálférgeket, drótférgeket, pajorokat. Ha ugyanis nem fertőtlenítjük így a talajt, megtörténhet, hogy ezek a kártevők az elvetett magvakat tönkreteszik, elpusztítják.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …