A csonthéjasok kora tavaszi védelme

A csonthéjasok (kajszi, meggy, cseresznye, őszibarack, szilva) növényvédelmi tennivalóit már kora tavasszal el kell kezdeni, hogy a folyamatosan jelentkező károsítók elleni védekezés sikeres legyen. A permetezések szakszerű és időbeni elvégzése döntően befolyásolja a hatékonyságot, ezzel együtt a termés mennyiségét, minőségét, nem utolsósorban a fák egészségi állapotát.

A kórokozók közül a csonthéjasok moníliás betegsége súlyos károkat okoz, főleg a meggyfákon. A tünetek a virágok, hajtások, ágrészek elhalásával jelentkeznek, később a gyümölcsök rothadásával végződnek. A fertőzés meghatározó stádiuma a virágzás, tehát a kórokozó elleni védekezést is erre az időszakra kell időzíteni. A gomba szaporító spórái a bibén keresztül behatolva – főleg hideg, ködös, párás, esős időjárás esetén – szinte a fa teljes virágtömegét képesek hihetetlen gyorsasággal elpusztítani, mintha a fát leforrázták volna. Később pedig a hajtások, ágak tömeges elhalása miatt megteremtődnek a fa kipusztulásának reális veszélyei.

monilia

A kórokozó gyümölcséréskor is támad, ilyenkor már a cseresznyét, szilvát is gyakran károsítja, és a különböző sebzéseken keresztül behatolva megindítja a termés rothadását.

A baktériumos és gombás eredetű ágelhalást (gutaütést) okozó kórokozók a fás részeket támadják meg a metszési sebfelületeken keresztül. Kajszin, őszibarackon több év leforgása alatt a betegség előrehaladtával az ágak elhalnak, a törzs kipusztul. Kívülről nem látszik csak a rákos seb, de a fás keresztmetszet jól mutatja a kórokozók alattomos pusztítását. Az elhalás gutaütésszerűen következik be. Vegyszeres védekezés nincs ellene, csak megelőzéssel tudjuk a betegséget kordában tartani. A termelők elsősorban a tiszta vágóeszközök használatával, folyamatos tisztításával és a metszési felületek következetes lezárásával tudják meggátolni a fertőzések terjedését. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …