Rólunk, de nélkülünk, avagy hogyan tovább a Dunamenti Nemzeti Park ügyében?

A Szlovákiai Agrárkamara (AKS) vezetése felháborodását és tiltakozását fejezte ki az SZK Környezetvédelmi Minisztériuma által beharangozott elképzelésekkel kapcsolatban, amelyek az ún. Dunamenti Nemzeti Park létrehozására kiírt pályázattal kapcsolatban láttak napvilágot. A megbízott szakminiszter Ján Budaj és parlamenti képviselőtársai ugyanis arról tájékoztattak, hogy megbízták az Állami Környezetvédelmi Hivatalt az említett pályázat kidolgozásával.

Az Agrárkamara által kiadott közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Parkokban emberi tevékenység, beavatkozás nélkül működik az ökoszisztéma, ezekben a régiók feletti biocentrumokban a környezetvédelem szempontjai az egyéb tevékenységek felett állnak. Tudatosítják, hogy a folyamatban levő klímaváltozás következtében szükség van a védett területek fokozottabb óvására és újabb védett területek kialakítására, ugyanakkor nem tartják elfogadhatónak azokat a döntéseket, amelyek az ott élő és dolgozó emberek tájékoztatása, véleményének figyelembe vétele nélkül hoznak meg. Az ilyen lényeges változtatások meghozatala előtt, amelyek beavatkoznak az adott térség agrárkörnyezetébe, feltétlenül szükség van a széles körű párbeszédre, jelentette ki Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke.

A bevezetőben említett sajtóhír, amely a környezetvédelmi minisztérium tervezett lépéseiről szólt, nagy feszültséget és felháborodást keltett a térségben gazdálkodó agrárvállalkozók között. Az egyik legnagyobb hazai gyökérzöldség-termelő kulcsodi gazda, aki hitelből jelentős összeget fektetett be a családi vállalkozásába, amely fő szezonban mintegy 100 embert foglalkoztat, a hír hallatán jogosan teszi fel a kérdést, hogy az évek során fokozatosan kiépített gazdaságában, amely nemcsak a térségben, hanem az egész országban ellátja a lakosságot minőségi zöldséggel, egyúttal a régióban munkát ad az embereknek, vajon ezek után abba kell majd hagynia a mezőgazdasági tevékenységet? Ki gondoskodik majd a családokról, akik elveszítik a munkájukat és a bevételüket, amely megélhetésük alapja? Az üzletek polcait pedig elárasztják majd a külföldről behozott, gyengébb minőségű zöldségek a környezetvédők elképzeléseinek érvényesítése alapján? Ebben a térségben a termelés során már most is rendkívül szigorú ökológiai szabályok vannak érvényben a környezet és a természetes élőhelyek (biotopok) védelme érdekében. Szükség van azonban arra, hogy gondoljunk az élelmiszerellátás biztonságára is. A tervezett lépések bevezetésével viszont inkább távolodni fogunk a Közös Agrárpolitika által megfogalmazott célok teljesítésétől.

„Tekintettel arra, hogy a Csallóköz és Szlovákia déli része az ország legtermékenyebb mezőgazdasági területei közé tartoznak, s nem véletlenül nevezik ezt a térséget az ország éléskamrájának, tisztelettel kérem Ján Budaj miniszter urat, hogy a környezetvédelemről szóló képviselői törvényjavaslat benyújtása előtt egyeztessen az agrárérdekvédelmi szervezet vezetésével, amely Dél-Szlovákiában 671 ezer hektár mezőgazdasági földterületen gazdálkodó 642 tagjának érdekeit képviseli”, jelentette ki Patasi Ilona az Agrárkamara által kiadott nyilatkozatban. (sz-aks)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …