Palántanevelésre alkalmas természetes termőközegek

Az elkövetkező termesztési idényre való felkészülés egyik fontos eleme a palántaneveléshez szükséges anyagok előkészítése. A vetőmag mellett a növények keléséhez és sikeres kezdeti növekedéséhez a megfelelő tápföld kiválasztása is fontos. Napjainkban erre a célra különféle speciális összetételű, gyakran az egyes növényfajok speciális igényeihez pontosan összeállított ipari előállítású tápföldeket vásárolhatunk. Ezek alapjában véve komposztföld, tőzeg és homok bizonyos arányú keverékei, némely esetben speciális kiegészítő adalékokkal is ki vannak bővítve.

Előnyük, hogy tiszták, gyommagvakat és káros organizmusokat nem tartalmaznak. Szerkezetük levegős, könnyű, kiválóan megfelel a fiatal növények gyökérrendszerének fejlődéséhez, megfelelő nedvtartó képességgel rendelkeznek, az egyes növényfajták számára megfelelő tápanyag-kiegészítést is tartalmazhatnak.  A tápföldek további változatai természetes alapú termőközegeket is tartalmazhatnak.

Komposztföld

A komposztföld két rész megfelelően érett kerti komposztból és egy rész kertiföldből álló keverék, amely gyakorlatilag csaknem mindenfajta zöldség palántanevelésére megfelel.

Lombföld

Elsősorban a káposztafélék és a salátafélék palántanevelésére ajánlott. A lombföldet két rész jól érett és rostált lomblevelekből készített komposztból, illetve erdei földből, két rész kerti földből és egy rész homokból állítják elő.

Melegágyi föld

A melegágyi föld elsősorban az istállótrágya alapú melegágyakban keletkezik. Humuszos állagú, semleges kémhatású talajreakciót mutat, termőfölddel keverve kiválóan alkalmas a fiatal palánták nevelésére. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …