„Zöld gázolaj“ – terményre és állatokra

A földművelésügyi minisztérium áttételesen az ún. „zöld gázolaj“ formájában, a mezőgazdasági termelésben felhasznált gázolaj fogyasztói adója egy részének visszaigénylésével 30 millió euró támogatást biztosít azoknak az ágazati termelőknek, akik a meghatározott speciális növénytermesztési ágazatokban (zöldség-, gyümölcs-, hüvelyesek, olajosok, szőlő, komló, gyógynövények) valamint az állattartásban (szarvasmarha, sertés, juh, kecske, ló, baromfi) tevékenykednek. A szakminisztérium áprilisban közzé tette a támogatási programba besorolt termelési ágazatok jegyzékét, amit a szaktárca honlapján, a http://www.mpsr.sk/?navID=1&id=14090 címen tekinthetnek meg az érdeklődők.

Az előzetes információk szerint e támogatási programból az Agrárkifizetési Ügynökség által idén nyáron kiírt pályázat alapján lesznek igényelhetők a források. (sz-mpsr)

Május 15-ig igényelhetők a közvetlen támogatások

A szakminisztérium április elején indította el az idei közvetlen agrártámogatások igénylését, amely május 15-ig tart. Mivel az ágazati támogatásokhoz szükséges grafikai mellékletek immár az 1,9 millió hektárt kitevő művelt termőterületeknek több mint 99 százalékát lefedik, a kérvényekhez szükséges mellékletek benyújtása már csak elektronikus formában lehetséges. A  használt termőterületek határainak pontos meghatározását szolgáló GSAA rendszer a szakminisztérium honlapján, a https://gsaa.mpsr.sk címen érhető el a regisztrált felhasználók számára.

A szaktárca egyúttal felhívja a figyelmet arra is, hogy magát az igénylést (a GSAA adatokon kívül) a termelőknek személyesen kell leadniuk az Agrárkifizetési Ügynökség területileg illetékes kirendeltségén.

A részleteket a http://www.apa.sk/aktuality/oznamenie-o-predkladani-jednotnej-ziadosti-o-priame-podpory-na-rok-2019/9076 honlapon találják az érdeklődők. (sz-mpsr)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …