Megjelent a Jó Gazda májusi száma

A kerti és szántóföldi termesztés időszerű feladataival és az ezzel kapcsolatos ismeretek közvetítésével a Jó Gazda májusi száma az előzőekhez hasonlóan továbbra is a gazdák számára fontos és hasznos információk hordozójaként számít az olvasók érdeklődésére. Ebben a számban a zöldségtermesztők többek között  a fűszerpaprika és a cikória termesztési feltételeivel ismerkedhetnek, egyúttal tanácsot kapnak az esetleges fagykárt szenvedett paradicsompalánták kezelésére és a fólia alatt nevelt paprika, paradicsom és uborka tápoldatozásához is. Részletesen ismerteti a paprika termesztési igényeit a hővel, fénnyel, vízzel és a tápanyagokkal szemben. Tanácsokat és tippeket ad a sóska termesztéséhez és felhasználásához is.

A gyümölcstermesztők számára összefoglalja az időszerű havi tennivalókat, külön felhívja a figyelmet a gyümölcsfák virágzása alatti és utáni öntözés valamint a gyümölcsritkítás fontosságára. A fásszárú növények vegetatív szaporítási módjai közül a bujtási módszereket veszi számba a most induló sorozat, amely a köv. számban folytatódik. Külön cikkben taglalja a lap a gyümölcshullás jellegzetes időszakait, összefoglalja a szőlő permetezési elveit és szabályait, a konténeres birsalma ültetésének feltételeit és menetét, a dinnye helyrevétéssel történő telepítését.

A környezetkímélő termesztési módszerek hívei az ellenőrzött ökológiai termesztés várhatóan változó szabályairól olvashatnak, egyúttal a lisztharmat elleni biokészítmények alkalmazásával is megismerkedhetnek. A hagyományos havi kerti növényvédelmi rovat a zöldség-, gyümölcs- és virágtermesztők számára ad konkrét gyakorlati tanácsokat. A cserebogarak legismertebb fajtáit szintén képes ismertetőben adja közre a lap.

A szántóföldi növénytermesztés rovatban a biostimulátorok kedvező hatásait elemzi a lap, bemutat egy új gyomirtószert a kukoricába, ismerteti a tavaszi vetésű növények védelmére összeállított növényvédelmi csomagok összetevőit,  és  felhívja a figyelmet a talaj- és növényvizsgálat alapján végzendő fejtrágyázás előnyeire.

A virágkedvelők a sásliliommal, a hortenziával és a kövirózsákkal ismerkedhetnek, egyúttal a májusban vethető fűszernövényeket is bemutatja a lap. A méhészek a méhek rejtélyes eltűnésének ismert tüneteiről kapnak összefoglalót.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …