Új márkanév a vetőmagoknál

Az elmúlt két évtizedben végzett itteni tevékenységre és az osztrák anyavállalat létrehozásának 120. évfordulójára is emlékeztek az RWA idei Szencen megtartott évadzáró rendezvényén, amelyen azonban elsősorban a cég elkövetkező szezonra összeállított vetőmagkínálatával ismertették meg a partnereiket.

Ivan Valdner ügyvezető igazgató rövid bevezetője után Martin Baciak, az RWA termékmenedzsere a 2019-re ajánlott kukorica hibrideket mutatta be. Ezek között megtalálhatók a legkorábbi, ún. szuperkorai érésidejű hibridektől kezdve a FAO 180–300 éréscsoportban (ES Ardent, Es Legolas, Tacito, ES Palazzo, Es Fireball, Markíza,, ES Asteroid) főként siló, vagy kettős hasznosítású hibridek, a legelterjedtebb FAO 300– 400, ill. 450 éréscsoportba tartozó szemes és silókukorica hibridek (Zariski, ES Galery, Chapalu, Es Peppone, Glumanda, Ajovan, Luciana, Scandi CS, RGT Alexxandra, RGT Phileaxx, Karedi, ill. Inclusiv, Intio) valamint  a nagyon kései érésidejű Golias – FAO 550 hibrid, amelyek közül az összes termesztési térségbe van megfelelő ajánlatuk. Azt is megtudhattuk, hogy ezentúl G-SEED néven új márkanév  megjelöléssel fogják forgalmazni a kifejezetten RWA számára nemesített hibridek vetőmagjait.

Marek Jakubec, Ivan Valdner

Az idei szezonra ajánlott kukorica kínálatukban öt újdonság szerepel, besorolásuk alapján a nálunk legelterjed középkorai – középkései éréscsoportokba tartoznak. Közülük három szemes hibrid tartozik a G-SEED márkacsoportba, kettő pedig a silóhibridek kategóriájába. Az ES Peppone (FAO 310) silóhibrid, kiváló emészthetőségi mutatókkal, és az ebből következő átlag feletti tejtemelő energetikai potenciállal, amit a szemek magas keményítőtartalma is alátámaszt. A G-SEED hibridek újdonságai között a Glumanda (FAO 310) az új generációs hibridek közé tartozik, gyors növekedésű, korai virágzása és hosszan tartó stay-green effektusa révén kiváló hozamképességgel rendelkezik, amit éréscsoportjában a 2017-es fajtavizsgálatok átlageredményei is igazolnak (13,96 t/ha).  Ennek alapján  az egyik nagyon reményteljes hibridjük, amelytől sokat várnak az elkövetkező időszakban főleg a várható száraz, meleg időjárási feltételek között. Az Ajovan (FAO 350) szintén új generációs hibrid, alapjában véve a Glumanda testvérének is nevezhető, amelyet kiváló és stabil hozamképesség valamint nagyon jó szárazságtűrés jellemez. Ezt a gyors kezdeti növekedés és vastag csövön mélyen ülő szemek garantálnak. Henger alakú csövei hosszúk, vastagok, a rajtuk levő szemek több mint 20 sorban helyezkednek el.  A harmadik G-SEED családba tartozó újdonság az Inclusiv (FAO 410) éréscsoportjában az egyik legjobb eredményeket produkálta, tavaly 15,8 tonnás átlagos hektárhozamokkal.   A vastag csövek fontos tulajdonsága, hogy nagyon jó a vízleadó képességük, emellett a virágzás és a szemtöltődés időszakában a magas hőmérsékletekkel szembeni stressztűrő tulajdonságuk is átlag feletti.

A napraforgó termesztésében az utóbbi években nálunk visszalépés történt a termőterületek nagyságában, amit akár az új hibridek magasabb hozamképességével is magyarázhatunk. Az RWA kínálatában megjelenő hibridek között megtalálhatók az egyre nagyobb területen termesztett ún. Clearfield (CL) hibridek, az újabb CLP jelzésűek, valamint a kifejezetten magas olajsavtartalmú hibridek is. Az ES Loris CLP középkorai érésidejű nagy hozamképességű hibrid, amely kiválóan alkalmazkodik a különböző termesztési feltételekhez. Tavalyelőtt 5 tonna feletti átlaghozamokkal prezentálta ezt a képességét. Az ES Tetramis CL szintén középkorai érésidejű, nagyon gyors növekedési erélyű hibrid, amely kiváló ledőléssel szembeni ellenálló képességgel is rendelkezik. A szántóföldi kísérletekben 4,5 tonnás átlaghozamokat produkált, éréscsoportjában szintén a legjobbak között rangsorolták. Ebbe a csoportba tartozik a Patricia CL hibrid is. A magas olajtartalmú hibridek közül a Mooglli CL HO áll a termelők rendelkezésére.

Lelkes Péter, a cég vetőmag részlegének vezetője a termékértékesítési rendszerük elveit és újdonságait ismertette a résztvevőkkel. Amint elmondta, a kukorica hibrideket teljesítőképességük és értékmérő tulajdonságaik alapján öt árcsoportba sorolták, amelyek áttekinthető képet nyújtanak a kínálatuk pénzügyi feltételeiről. A megvásárolt kukorica esetében egyéves, a tavaszi gabonaféléknél pedig háromnegyed éves visszafizetési határidőt, a sörárpánál előre meghatározott áron való felvásárlást is biztosítanak a termelőknek.

Lelkes Péter

A tavaszi gabonafélék között a tavaszi árpa vetőmagkínálatában az RWA a meghatározó piaci szereplők közé tartozik, hiszen kínálatában az itteni sör- és malátagyárak által preferált árpafajták (Sunshine, Soulmate, Overture, Kangoo, Malz) megtalálhatók, emellett Esma néven egy újabb fajtajelölt is bekerült a kínálatba, amelyet a Heineken sörgyár az általa ajánlott fajtakínálatba való felvétel érdekében már tesztel, bizonyára nem véletlenül. A felsorolt árpafajták és a további tavaszi vetésű növények tulajdonságait Jana Garaiová, az RWA illetékes termékmenedzsere tárta a hallgatók elé. Az értékmérő tulajdonságok szerepe a sörárpák tekintetében kiemelt fontosságú, ráadásul a malátagyártók által igényelt jellemzők között gyakoriak a változtatások, így ezekre  a vetőmagnemesítőknek is reagálniuk kell. A felsorolt árpafajták között a régebbi ismert fajtákat, (Kangoo, Malz) fokozatosan felváltják az újabb nemesítésűek, bár egyelőre még ezek is tartják pozícióikat, ugyanakkor az újabb fajták tulajdonságaik révén már egy magasabb szintet képviselnek. A Soulmate például kiemelt minősége mellett átlag feletti hozamképessége és a termesztési feltételekhez való fokozottabb alkalmazkodó képessége révén versenyez a termesztők és a feldolgozók kegyeiért. Az Overture szintén minőségi mutatói és alkalmazkodóképessége alapján kínál magasabb értékeket. Az Esma rendkívül magas hozamképessége mellett tartja a napjainkban megkövetelt minőségi mutatókat, ezeket a tulajdonságokat már számtalan európai országban elvégzett kísérletekben igazolta.

Jana Garaiová

A tavaszi búzák kategóriájában az RGT Doubleshot, a Sensas és a Lennox, valamint a Doridur tavaszi durumbúza képezi a 2019-es kínálatot. Az RGT Doubleshot elsősorban minőségi termése alapján ajánlott a termesztőknek, a Sensas  és a Lennox ún. járóbúzakénrt késő őszi és kora tavaszi vetésre is alkalmas. A termelők igényeik alapján a tavaszi zabfajtákból is válogathatnak, a korai Earl, a fekete magtermésű  Raven, valamint a csupasz Patrik és Olivex zabfajták közül. A kínálatban szerepelnek még hüvelyesek, borsó, lóbab, tökfajták, tritikálé és rozs is.

A rendezvényen Miriam Jarosová meteorológus az időjárási és éghajlati változások mezőgazdaságra vonatkozó hatásait és veszélyeit elemezte előadásában, amelyből megtudhattuk, hogy a felmelegedés következtében a légköri hőmérsékletek átlaga ma már a horvátországihoz közelít, és nagyobb melegek mellett a csökkenő csapadékmennyiség, a kevesebb hó következtében a szárazság is komoly veszélyekkel fenyeget. Az időjárás változásait egyelőre enm tudjuk számottevően befolyásolni, ugyanakkor megbízhatóan csak mintegy 48 órás előrejelzésekkel lehet a várható eseményeket pontosabban megjósolni, esetenként a trendeket bemutatni.

Marcel Sako az NH Agrar CZ termesztéstechnológiai tanácsadója szakmai összefoglalójában az optimális vetési időpontok területén ajánlott új szempontokról és ezek alkalmazási előnyeiről tartott érdekes előadást. A lényege, hogy a termelők a korábbi vetésekkel és az alacsonyabb vetéssűrűséggel hogyan tudják kihasználni az egyes fajtákban rejlő potenciális lehetőségeket, és milyen megtakarításokat érhetnek el az ajánlott technológiai elemek alkalmazásával. Részletesen kitért a búza vegetációs időszakban elvárt átlaghőmérsékleti adatokra, a hozamképződést alapvetően meghatározó vebetációs időszakok jellemzőire, a vetéssűrűség által a növény bokrosodási feltételeire és optimális szerkezetére, a vetések gyorsaságára és mélységére is. Mindezt kiegészítette az alacsonyabb vetéssűrűség érdekében ajánlott lépések, többek között az őszi nitrogéntrágyázás, az őszi gyomirtás, a növekedésszabályozás, a tavaszi óvatosabb alacsonyabb szintű műtrágyázás kérdéseire is.

Patrik Ciklamini az RWA egy másik üzletága, a termesztéstechnológiai elemek, illetve a növényvédő és tápanyagpótló kélszítrmények kínálatát foglalta össze röviden, ezekről a termékekről egyébként a 2019 elejére tervezett speciális szakmai rendezvényeken (a talajok meszezése valamint a szőlőtermesztés kérdéseiben) kapnak majd részletes ismertetőket az érdeklődő termelők. Röviden összefoglalva, a kínálatukban a mésztartalmú műtrágyák, a vetőmagokhoz ajánlott biostimulátorok, a különböző levéltrágyák (Rokosan termékcsalád) és az ún. repelens készítmények (a vadkárok ellen) is megtalálhatók, amelyek a hatékonyabb és gazdaságosabb termesztéshez kínálnak egyedi megoldásokat.

Kép és szöveg: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …