A gyep telepítése, gondozása és felújítása

Napjainkban a családi házak udvarain és a háztáji kertekben a zöldségágyások helyett egyre nagyobb felületen jelenik meg a füvesítés eredményeként kialakított gyepszőnyeg, amelynek karbantartása szintén rendszeres gondozást és szakszerű figyelmet igényel. Ha azt szeretnénk, hogy a pázsitunk a vegetációs időszak alatt szép zöld és egészséges legyen, nem elég, ha esetenként öntözzük, megnyírjuk a füvet, illetve tavasszal műtrágyát szórunk rá, és ezzel le is tudtuk a vele kapcsolatos tennivalókat. A jó minőségű pázsit kialakítása érdekében több szempontot is figyelembe kell venni a gyep telepítése és gondozása során. Összefoglalónkban ezeket a szempontokat járjuk körbe.

A gyep telepítésének két módja létezik, egyrészt előnevelt kész gyepszőnyeg telepítése az adott területre, vagy pedig a fűmagok vetése. A kész gyepszőnyeg gyorsabb, de drágább megoldás, a vetés több munkával és törődéssel jár, de az előbbinél olcsóbb módszer.

A fűmagot tavasszal akkor ajánlott elvetni, amikor a hőmérséklet még nem túl magas, a talaj nedvességtartalma és a tavaszi esők segítenek a gyors gyökeresedésben. Az őszi vetés szintén alkalmas lehet, hiszen ebben az évszakban is megfelelő a talaj hőmérséklete. Ilyenkor azonban inkább a kikopott, legyengült felületek újravetését ajánlják, hogy még a fagyok előtt megerősödjön a gyep.

A vetéssel történő gyeptelepítéshez néhány alapvető szempontot ajánlott betartani, amelyek a sikeres telepítés feltételei.

A talaj előkészítése

Ettől függ a füvesítendő terület majdani minősége és annak fenntarthatósága. Fordítsunk gondot a terület gyommentesítésére és a termőréteg megfelelő megművelésére. Alaposan lazítsuk fel a talaj felső rétegét (200-250 mm), távolítsuk el a törmelékeket, köveket, és aprómorzsás szerkezetűre készítsük el a magágyat. Ajánlott, hogy az így előkészített talajt egy-két hétig hagyjuk ülepedni, ami az egyenletes vetési felület kialakítását segíti, egyúttal a legfelső rétegben található gyommagvak kelését is lehetővé teszi, így azokat még a fűmag vetése előtt el tudjuk távolítani. Az egyenletes vetési felület kialakítását taposással, vagy hengerezéssel is segíthetjük.

A vetés előtt 1-2 nappal dolgozzuk be a talajba a műtrágyát. Érdemes magas foszfáttartalmú vetés előtti műtrágyát használni, amelyekből a szakboltokban megfelelő a kínálat. Az adagolás az egyes fajtáknál feltüntetett használati utasítás szerint történik.

Vetés

A sikeres kelés feltétele az elképzeléseknek megfelelő fűmag kiválasztása és elvetése. Ha tehetjük, válasszunk olyan fűfélét, mely strapabíró, megfelelően sűrű, és kevésbé hajlamos a betegségekre. A fűmag mennyisége a kiválasztott keveréktől függően változik, de általában 35 – 50 g/m2 közötti arányban alkalmazzák. Amennyiben magvetéshez kiszóró kocsit használunk, osszuk a fűmagokat legalább kétfelé, majd szórjuk merőlegesen két irányba, vagy szórjuk két részletben merőlegesen egymásra, vagy ugyanabba az irányba. Végül óvatosan gereblyézzük be a talajba, vagy boronázzuk és hengerezzük le a felületet.

A kelő gyep kezelése

Ha a kelő fű magassága elérte a 40-50mm-t, elkezdhetjük nyírni, de legfeljebb csak a levél hosszának 1/3-át távolítsuk el. Ezután a növekedés ütemében nyírjuk a gyepet. Igény szerint öntözzük, megakadályozza, hogy a fiatal fű kiszáradjon. Ha nem esik az eső, és a gyep fiatal, akkor gyakori, kis mennyiségű öntözést igényel.

A meglévő gyep gondozása

A meglévő pázsit gyakorlati gondozása során vegyük figyelembe azokat a szempontokat, amelyekkel hosszabb távon is biztosíthatjuk az esztétikus, egészséges füves terület fejlődését. Lényeges szempont a fűnyírással elvont tápanyagok visszapótlása az állományba. Ha nem pótoljuk rendszeresen, akkor a fű kifakul, megritkul és legyengül, majd hamarosan áldozatául esik valamelyik gomba- vagy vírusbetegségnek. A fű nyírásával jelentős mennyiségű tápanyagot vonunk ki a talajból, amit ha nem pótolunk, egy idő után hiánytüneteket von maga után. Egyesek szerint a tápanyag-utánpótlás hiánya, vagy a nem megfelelő tápanyag-ellátás következtében a századik nyírás után, azaz kb. két év alatt a talaj tápanyag-szolgáltató képessége kimerül.

A túlzott öntözés szintén okozhatja a tápanyagforrások kimerülését. Az ajánlott öntözési rend ugyan a több naponkénti, de nagyobb mennyiség kijuttatása, ami problémákat vethet fel, mivel a nagymennyiségű víz, képes kimosni a talajfelszín közelében lévő tápanyagokat.

Az esztétikus és egészséges fűfelület fenntartása, illetve felújítása érdekében vannak eljárások, amelyekkel biztosíthatjuk a fűállomány fejlődéséhez szükséges feltételeket. A gyepszellőztetés a fűfelújítás egyik leghatékonyabb eszköze. Legalább évente egyszer (tavasszal) ajánlott elvégezni. Ennek keretében nagy fordulatszámon dolgozó vékony szellőztetőkések, vagy drótok alaposan kitisztítják a gyep tövét, és megszabadítják az esetleges mohától, valamint az elhalt növényi részektől. Ezáltal megfelelő élettér keletkezik az új hajtások számára. A levegő, a víz és tápanyagok ismét akadálytalanul eljutnak a talajon keresztül a gyökérzónába.

További problémát okozhat, hogy a felső néhány centiméteres talaj összetömörödik a szezon folyamán. Csökken a növények gázcseréje, vízzáró részek alakulnak ki, csökken a talajélőlények aktivitása.  Erre ajánlott az ún. perforátor alkalmazása, amely sűrűn lyukakat készít a gyepszőnyegben 400-500 lyuk/m2 sűrűségben. A függőlegesen fel-le mozgó kónuszos tüskék 6 cm mélységig hatolnak a talajba, és a kiemelt dugócskákat összegyűjtik.

Ha a gyep csak ritkán, vagy rendszertelenül, és nem egyenletes mennyiségű vizet kap, a felső néhány centiméteres talaj összetömörödik a szezon folyamán. A füves terület fokozatosan kiszárad, foltokban kopik. Ennek ellensúlyozására ma már házilag is kivitelezhető automata öntözőberendezés üzembe állítása lehet a megoldás.

A nehéz agyagos talajrétegben a tömörödés miatt lecsökkenhet a levegő- és a vízáteresztő képesség. A felső réteg felszáradása túl lassan megy végbe, egy sárréteg alakul ki, amit 0-2 mm szemcseméretű homok kijuttatásával javíthatunk. Ez a folyamat egyben a már meglévő gyepfilcet is felszámolja, és meggátolja a jövőbeli kialakulását.

Ha a gyep szükségletei ki vannak elégítve, akkor nem betegszik meg. A gyep betegségeit hiánybetegségekként foghatjuk fel. Ennek többsége az egyensúlyi állapot megbomlásának következménye. Ha megszüntetjük a betegséget okozó tényezőket, akkor a gyep egészsége újra helyreáll.

A fű gyomirtása

A gyepes területen megjelenő kétszikű gyomokat vegyszeres gyomirtó permetezésessel távolíthatjuk el, illetve ritkíthatjuk meg. A permetezést a nyírás utáni 5.-6. napra időzítsük, mindenképp csapadékmentes és lehetőleg szélmentes időszakra. A vegyszeres gyomirtás annál eredményesebb lesz, minél nagyobb levélfelületét éri a szer a gyomoknak. A vegyszeres kezelés után legalább 5-6 napot várjunk a következő fűnyírásig, hogy a szer hatni tudjon. Meleg, száraz időben gyorsabban hat a szer, ezért a kezelés után pár napig még ne is öntözzünk.

Amikor a gyomok sárgulni kezdenek, vagy elsárgultak, még ne nyírjuk le a füvet. Majd csak akkor, amikor már a szer elérte a gyökereiket is, és azok is pusztulni kezdtek. Ezt úgy tudjuk megállapítani, ha néhány már sárgult gyomot kihúzunk a talajból. Ha a gyökérzetük még ép, és fűvágással leszedjük a tetejüket, akkor gyökérről könnyen újrahajthatnak.

A fű locsolásának az ideális időpontja a késő esti, illetve a kora reggeli órák. Amikor az éjszakai hőmérséklet 20°C fölé emelkedik, akkor viszont az esti órákban már ne öntözzünk! Ezzel megelőzzük a gombásodás kialakulását.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …