Tompalevelű törpebors – szobanövény kezdőknek

Ha strapabíró levéldísznövényre vágyunk, mely nem szárad ki akkor sem, ha néha elfelejtjük meglocsolni, akkor jó választás lehet a törpebors. Közepesen napfényes helyek dísze, bátran próbálkozhatunk vele.

A Karib-tenger vidékéről származó örökzöld törpebors strapabíró dísznövény, bátran próbálkozhatnak a nevelésével kezdők is. Alapvetően két fajtájával találkozhatunk, a fényes sötétzöld levelű alapfajjal, és a fehéres (sárgás)-zöldes levéldíszű nemesített fajtájával.

Mennyi vizet kíván?

Mindkét változatnak húsos, fényes, kerekded levelei vannak, ami mutatja a növény vízmegtartó képességét is. Ebből következtethetünk is vízigényére: közepes vízellátást kíván, a túlöntözéssel kirohaszthatjuk növényünket. Erre főleg a téli, nyugalmi hónapokban figyeljünk, ekkor csökkentsük az öntözést. A vegetációs időszakban (tavasztól őszig) érdemes havonta levéldísznövények számára összeállított tápoldattal locsolnunk.

Hol helyezzük el?

A törpebors közepes fényigényű szobanövény, bírja a részleges árnyékot is, de természetesen szebben virít ideális körülmények között. Különösen igaz ez a színes levelű fajtákra, melyek valamivel több fényt igényelnek. Óvjuk a közvetlen nyári napfénytől, mert ez megégetheti húsos leveleit.

Vásárlás után, vagy ha kinőtte a cserepét, tavasszal, kora nyáron ültessük át semleges pH-jú virágföldbe. (ki)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda februári száma

A Jó Gazda februári száma a tavaszi szezonkezdet előtt az időszerű tennivalókat összefoglalva kínál gyakorlti …