Termelőtől a fogyasztóig

Az Európai Bizottság nemrégiben tette közzé az unió által 2030-ig javasolt, az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) részét képező, a fenntartható mezőgazdaságra és élelmiszeriparra való áttérést célzó „Farm to Fork” (Termelőtől a fogyasztóig) elnevezésű stratégiáját, amely nagyvonalú célokat fogalmaz meg a fenntarthatóság elvének érvényesítésével a környezetgazdálkodási és élelmiszergyártási rendszerek működtetése területén.  A dokumentum többek között a veszélyes növényvédő szerek felhasználásának 50 százalékos és a kijuttatott műtrágyák mennyiségének 20 százalékos csökkentését, a haszonállatoknak szánt mikrobiális készítmények felhasználásának felére csökkentését javasolja. Ezzel egyidejűleg szorgalmazni fogja az ökológiai gazdálkodás alá vont területek arányának 25 %-ra való növelését, amely alapjában véve a környezetkímélő, biológiai alapú élelmiszertermelési rendszerek további előretörését feltételezi. Ne feledkezzünk meg arról a vállalásról sem, amely szerint már 2025-ig az összes vidéki területnek rendelkeznie kell a széles sávú internet-hozzáféréssel.

E célok végrehajtása és elérése céljából ki kell mondani, bizonyára számtalan a jelenlegi agrárköztudatban beváltnak tűnő, jól működő szabályt és mechanizmust fognak majd radikálisan megváltoztatni. Tervezik például a peszticidek fenntartható használatáról szóló, már most is szigorúnak, sőt, néha a gyakorlatban logikátlannak tűnő irányelv felülvizsgálatát, az integrált növényvédelemre vonatkozó rendelkezések bővítését . A Bizottság meg kívánja könnyíteni a biológiai eredetű hatóanyagot tartalmazó növényvédő szerek forgalomba helyezését, és meg fogja erősíteni a növényvédő szerek környezeti kockázatértékelését is. A tagállamoknak várhatóan szigorú intézkedéseket kell majd hozniuk a növények tápanyagellátásában felhasznált anyagok, főként a nitrogén és a foszfor általi szennyeződések korlátozására is.

Hogy ezek az irányelvek, hogyan jelennek majd meg a következő uniós költségvetésben, még nem teljesen egyértelmű. De hogy benne lesznek, az megkérdőjelezhetetlen. S noha az eddigi reakciók szerint a szakma egy része szkeptikus, sőt elutasító ezekkel az elképzelésekkel szemben, nyilvánvaló, hogy fel kell rájuk készülni.

Szilvássy László

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …