Teljes kukorica fajtasor a Szegedi Gabonakutató kínálatából

Az előző évekhez hasonlóan idén is Ekecsen mutatták be a Szegedi GK szlovákiai piacra szánt kukorica kínálatát. A Szegedi Gabonakutató Nonprofit Zrt. szlovákiai képviselete a hagyományokhoz híven ebben a szezonban is a cég teljes fajtasort felölelő választékát vonultatta fel a szuperkoraitól a középkorain át a késői tenyészidejűekig, a különböző felhasználási irányoknak megfelelő, ellenálló, a változó feltételekhez alkalmazkodó hibridekből.

A Gabonakutató széleskörű nemesítői tevékenysége keretében a kalászos gabonafélék és olajosok mellett a kukorica is a portfólió egyik meghatározó eleme. Kínálatában gyakorlatilag csaknem minden területre, intenzív és extenzív termesztési feltételek közé alkalmas hibridek megtalálhatók. Ekecsen a szeptember végére már csaknem teljesen beérett állományokat Vadvári László, a nemesítő cég nyugat-dunántúli területi képviselője és Barczi Sándor a GK szlovákiai területi képviselője mutatták be a résztvevőknek.

A bemutatón látható kukorica hibrideket érésidő szerinti csoportokba sorolva jellemezték, kiemelve a termelési célokat figyelembe vevő szempontokat. Ismert tény, hogy a szegedi kukoricahibridek elsősorban a középkorai éréscsoportban és a kései silókukoricák szegmenseiben erősek. Ugyanakkor az elmúlt években megjelentek a nagyon rövid érésidejű 100-as éréscsoportba tartozó ún. szuperkorai hibridek is, amelyek iránt elsősorban a keleti, főleg orosz piacokon van érdeklődés. Nálunk nem a főszezonban való termesztésre ajánlottak, inkább köztes vagy másodterményként vethetők. Másodvetésre június közepi vetéssel még szemesnek is betakarítható a GK 175 és a GK 211. A még ebbe a csoportba tartozó GK 3213-as hibridet inkább silónak vetik, akár júliusban is vethető.

A 200-as érésidejű korai hibridek között a GKT 270, a GKT 288 és a Sarolta egyaránt a kalászos gabonafélék előveteményeként ajánlottak a termesztésbe, közülük a Sarolta a legelterjedtebb. Mindhárom hibridnek nagyon jó a vízleadó képessége, szeptemberre már betakaríthatók és hozamképesség tekintetében intenzív feltételek között 10 tonna feletti teljesítményre is képesek. Terméspotenciáljukat április eleji vetéssel lehet maximálisan kihasználni. A Sarolta a legjobb minőségű és a leggyengébb feltételek között egyaránt megbízhatóan teljesít, még a trágyázatlan területeken is 7 tonna körüli hozamokat adott a trágyázási kísérletekben. Magassága alapján silónak is kihasználható, akárcsak a GKT 288, amelyet azonban kifejezetten intenzív feltételek, magas szintű tápanyagellátás közé ajánlanak. Más habitusú az alacsonyabb, robusztus külsejű GKT 270, amely zömök csövekkel rendelkező szemes hibrid. A 18–22 soros csöveinek kineveléséhez magasabb műtrágya-adagok kellenek, ugyanakkor ennek a hibridnek a szárazságtűrése is figyelemre méltó.

A GK domináns kukoricái a 300-as éréscsoportban a legjobb termőképességű hibridek közé tartoznak. A FAO 360–370 számmal rendelkező GKT 372 és a GKT 376 új nemesítések, 3–4 éve vannak a piacon. Jellemző tulajdonságuk, hogy zöld száron érnek, így a szárazanyag-feltöltődésük folyamatos, ami a szemek hektolitersúlyában is érzékelhető. A GKT 376 kifejezetten intenzív feltételek közé ajánlott, jó talajokra, magasabb műtrágyaadagokra van szüksége. Annak ellenére, hogy a csövei első látásra rövidebbeknek tűnnek, nagyon vékony a csutkájuk és a szemek hektolitersúlya is magas, így sűrűbb 80 ezres állományokban is egyöntetűek, és kiváló hozamot nyújtanak. A GKT 372 70 ezres tőszámmal a közepes hozamokat megcélzó, gyengébb vagy közepes talajokkal rendelkező termelőknek ajánlott. A gyenge minőségű talajokba, kedvezőtlenebb feltételek közé a GKT 384 vagy a Szegedi 386 hibrideket ajánlott vetni. Fontos, hogy az állományokat ne sűrítsük be, ezek a hibridek 60 ezres állományokban adják a legjobb hozamokat. Ebbe az éréscsoportba tartoznak még a régebbi Csanád és Kenéz fajták is, amelyek közül a Csanád az intenzívebb feltételek között már régóta bizonyítja életképességét, de a GKT 376 már jobb mutatókkal rendelkezik. Ugyanakkor vetőmagja olcsóbb áron még a következő szezonban is beszerezhető lesz. A Kenézből már csak az ún. DUO változat áll majd rendelkezésre.

A silóhibridek kínálatában a 400-as éréscsoportba tartozó bemutatott GKT 414 és a Szeged 475 mellett elsősorban a GK Silostar (FAO 480) ajánlott a termelők figyelmébe. Eredetileg az 500-as éréscsoportba sorolták, de a vizsgálatok során a szemkihozatal és vízleadás szempontjából a 400-as éréscsoport eredményeit produkálta, vagyis a nagy zöldtömeg mellett magas energiaértéket is biztosított, így nyert utólagos besorolást ebbe a kategóriába. A Szeged 521-es hibrid (FAO 560) aszálytűrő képessége mellett a gyengébb tulajdonságú területeken is megbízhatóan teljesít, amit a magas szár, a dús levélzet mellett a nagy csövek és magas szemtermés is biztosítanak.

A szántóföldi bemutatót idén is a mezőgazdasági gépeket és berendezéseket, köztük a New Holland traktorokat forgalmazó Agritec céggel közösen szervezték. A rendezvény keretében bemutatták a legújabb New Holland traktorokat és a talajművelésre alkalmas gépkapcsolásokat.

Kép és szöveg: szilvássy

About Jó Gazda

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …