Sörárpa termesztése

Mennyiségi és minőségi javulás az előző évben

A hazai árpatermesztés ezen belül kifejezetten a sörárpa termesztése szorosan kapcsolódik a maláta- és sörgyárakhoz, így nem véletlen, hogy az ágazati évértékelőkön a termelők és a feldolgozók az előző évek adatait elemezve egyúttal utat is próbálnak mutatni a következő termelési szezon lehetőségeire és stratégiai irányaira. Így történt ez az egyik meghatározó sörárpa nemesítő és vetőmagforgalmazó cég, a Limagrain Cereals Central Europe (LCCE) év eleji videokonferenciáján is, ahol a csehországi és a szlovákiai termesztés és felvásárlói piac lehetőségeit vették számba.

Az elmúlt évtizedben a sörárpa termesztésében, értékesítésében és feldolgozásában végbement radikális változások nemcsak a vetésterület nagyságát, hanem a termesztett fajták szerkezetét is radikálisan átalakították, egyúttal a növényállományok és a termés egészségi állapotával, minőségi követelményeivel szembeni elvárások is jelentős változásokon mentek át. Pavol Kutmon, az LCCE csehországi területi igazgatója elsősorban az ottani adatokra alapozott elemzésében az előző évi eredményeket értékelve megállapította, hogy a hozamok tekintetében az átlagosnál valamivel jobb eredmények születtek, de ezek alapján a malátagyártók és a sörgyárak nem tudtak tartalékokat képezni az idei szezonra. A mintegy 1,1 millió tonna megtermelt tavaszi árpa minőségi mutatóinak elemzéséből kiderül, hogy a ledőlés okozta minőségi problémák (csírázás, esésszám) mellett az N-anyagok szintje kissé megemelkedett, és a károsodott szemek miatt ugyancsak magasabb lett a kockázata a mikotoxinos fertőzéseknek is. Éppen ezért, a termés minőségének biztosítása érdekében hívta fel a termesztők figyelmét a termesztéstechnológiai elemek pontos és következetes betartására. Külön kihangsúlyozva a minőségi vetőmag szerepét. A piaci felvásárlási viszonyokra utalva megállapította, hogy a sörárpa ára a nagymértékű kínai import következtében enyhén növekedett, az itteni felvásárlás várhatóan az előző évek szintjén marad (semmiképpen nem számolnak a mennyiség csökkentésével),  a sörárpa termesztőinek pedig olyan fajtákat ajánlott termeszteni, amelyek megbízhatóan értékesíthetők, vagyis rajta vannak a sörgyárak és a malátagyártók által elfogadott fajták listáján. A Limagrain által kinemesített és a szlovákiai piacra javasolt sörárpa fajták jellegzetessége, hogy gyakorlatilag az összes maláta- és sörgyár fajtalistáján rajta vannak. A Laudis 550, Overture, Tango, Tosca, Malz, LG-Ester minőségi mutatóik alapján bírják a feldolgozók bizalmát.  A szerződéses vetőmagtermesztők számára arról tájékoztatott, hogy az Overture iránti fokozottab érdeklődés vélhetően a termesztési kedv növekedésében is megnyilvánul, a piacról fokozatosan, kb. 3 éven belül kivezetésre kerülő Kangoo még mindig benne a szerepel a kínálatban, amelynek meghatározó elemei  az Overture, Tango és a Laudis 550 lesznek.

Tomáš Ševčík, a legnagyobb szlovákiai sörgyár és malátagyártó Heineken termékmenedzsere az előző évi eredményeket országos szinten értékelve jólesően állapíthatta meg, hogy mind a feldolgozásra kerülő sörárpa minősége, mind pedig az árpatermesztés volumene tekintetében kedvező eredményekről számolhat be. Még annak ellenére is, hogy a 2020-as esztendőre a koronavírus járvány okozta korlátozások miatt rendkívüli évnek tekinthető. Az árpa vetésterülete 2020-ban növekedett, s elérte a 132 ezer hektárt, a növekedés t legnagyobb mértékben az őszi árpa vetésterületének növekedése okozta (50 ezer hektár), így a sörárpa termesztésében meghatározó tavaszi árpa hozzávetőlegesen több mint 80 ezer hektáron került a földbe.  Az össztermés országosan 670 ezer tonnát tett ki, ebből a szlovákiai malátagyártók és sörgyárak mintegy 340 ezer tonnát vásároltak és használtak fel.

A sörárpafajták teljesítőképességének vizsgálata és értékelése során a Limagrain által nemesített és forgalmazott fajták jól teljesítettek. Minőségüket jól példázza, hogy a cég éves feldolgozói kapacitásának 80 százalékát a hazai piacról, az itt termesztett fajtákból szerezték be, az előző évekhez képest minimálisra csökkentve a külföldi behozatalt. S az új fajták nemcsak a minőség terén, hanem a hozamképesség tekintetében is meghaladják elődeiket és versenytársaikat. Az LG új sörárpa fajtái (Odyssea, Overture, Tango) az országos termésátlagoknál magasabb hozamokat értek el. Erről a Heineken által felvásárolt sörárpa fajták rangsora is bizonyítékot ad. A sörgyár által felvásárolt árpafajták jegyzékét 2020-ban az Overture vezeti, amely a felvásárlások 47,1 százalékát tette ki. Második helyen a Kangoo végzett 21 %-kal, a harmadik a Malz 5 %-os részesedéssel. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …