RWA szőlőtermesztési szakkonferencia

Átfogó kínálat a szőlőtermesztők számára

A hazai szőlőtermesztők idén is Aponyban, az ottani kastélyszállóban tartott hagyományos évadnyitó rendezvényen ismerkedhettek meg az ágazati szereplőknek kínált növényvédelmi és technológiai készítményekkel. Az RWA szlovákiai képviselete által szervezett szakmai konferencia résztvevői átfogó tájékoztatást kaptak a növényvédelmi piac meghatározó szereplőinek – Bayer, Syngenta, BASF és Adama – szőlőtermesztésbe ajánlott kínálatáról.

Peter Ciklaminy az RWA képviselője bevezetőjében az általuk forgalmazott exkluzív készítményeket ajánlotta a résztvevők figyelmébe, ugyanakkor arról is tájékoztatta a jelenlevőket, hogy a növénytermesztési és növényvédelmi szakmai kérdések megoldására különböző szakmai csoportokat is létrehoztak, többek között a talajok termékenységének növelésével, illetve meszezésével foglalkozó munkacsoportot, amely külföldi szakemberek közreműködésével próbálja szakmai szempontok alapján népszerűsíteni a talajok meszezésével kapcsolatos ismereteket. Ebben a témakörben a Boden Kalk osztrák cég mésztartalmú készítményei állnak a termelők rendelkezésére. A talaj termékenységének növelését szolgálják a Humac Agro és a Symbion nevű készítményeik is, az egyik huminsavak, a másik mykorhiza gombák révén. Levéltrágyákból szilárd, vízben oldódó kristályos szerkezetű tápanyagok mellett folyékony halmazállapotú készítmények és szerves-ásványi tápanyagok is a termesztők rendelkezésére állnak. Közülük újdonságként kiemelhető az angol gyártmányú Nutrino folyékony 28 százalékos nitrogéntrágya, amely fokozatos nitrogénfeltáródása alapján folyamatos ellátást biztosít a növények számára.

Peter Ciklaminy

A szőlőtermesztés növényvédelmi technológiájába tartozó készítmények széles körével a Bayer régóta stabil partnere a gazdáknak, termékeit Petr Příkažský, a Bayer csehországi képviselője mutatta be, aki már 6. éve szolgálja szakmai tanácsaival a morva-  és csehországi, valamint szlovákiai termesztőket. Bevezetőjében röviden értékelte az elmúlt termelői szezon időjárási vonatkozásait, amelyek a morvaországi adatok alapján nem sokban tértek el az átlagostól. A szőlő betegségeinek kezelésére szolgáló Bayer készítmények ismertetését a gombaölő készítmények körével kezdte. A Luna Experience  hatóanyaga az SDHI (fluopyram) és tebuconazole folyékony gombaölő szer elsősorban  a lisztharmat, valamint a fehér- és a szürkepenész elleni megelőző védekezésre ajánlott. Az ismert Falcon 3 hatóanyaga Szlovákiában már csak az idei szezonban lesz bevethető, lévén, hogy egyik hatóanyagát kivonták a forgalomból. A Zato elsősorban a szőlő lisztharmat elleni védekezésében alkalmazható. Az újdonságnak is számító Profiler (fluopiropet és fosetyl) a peronoszpóra elleni hosszú távú hatékony védekezés vezérhajójaként számít a termelők figyelmére, társa a Cassiopee 3 hatóanyagával (fosetyl, folpet, iprovalicarb) rövidtávú de hatékony kuratív (gyógyító) tulajdonságokkal is rendelkezik.  Ezt többek között a jégverést, vagy egyéb mechanikai sérülést szenvedett szőlőállományok kezelésére lehet kihasználni. A Melody Combi a Cassiopee idősebb „testvéreként” még mindig állja a versenyt, többek között azért is, mert tulajdonságai között az antisporulációs hatás is megtalálható. A Teldor (fenhexamid) a botritisz speciálistájának számít. Idei újdonság a biológiai alapú Serenade ASO készítmény, amelynek alapja a Bacillus subtillis, és a szőlőn kívül széles regisztrációval rendelkezik a szántóföldi és kerti növényekben való alkalmazásra is. Ezt a készítményt lapunk előző számában részletesen is bemutattuk. A szőlőben bevethető rovarölő készítmények (Decis, Calypso, Movento) közül a Calypso az idei évben már befejezi „pályafutását”, hatóanyagát 2020. augusztus 3-i hatállyal kivonták a forgalomból, de az eladott készletei még további 6 hónapig felhasználhatók. A gyomirtószerek közül az eddig használatos Basta már nem tartozik a Bayer portfóliójába, helyette a cég által megvásárolt Monsanto ismert készítményét a Roundop-ot (Roundup Classic Pro) használhatják majd a termelők.

A Syngenta szőlővédelmi technológiájába javasolt készítményeket Tibor Kosco területi képviselő tárta a résztvevők elé. Bevezetőjében utalt arra, hogy a szerkivonások eredményeként portfóliójukból idén kiesett a Reglone gyomirtó szer, de továbbra is bő választékot kínálnak a szőlő vegyszeres kezelésére alkalmas készítményekből. A felsorolást a szőlőben az egyik legkorábban bevethető gombaölő készítménnyel, a Thiovit Jet-tel kezdte, amely kontakt hatású, kéntartalmú hatóanyaga révén a szőlő lisztharmata, valamint erinózisa és akarinózisa elleni, hatékony, gyors és reziduális hatással is bíró készítmény. A javasolt alkalmazás sorrendjében ezt követi a szőlő peronoszpóra elleni készítményük, az Ampexio (mandipropamid, zoxamid), amely főleg a szőlő betegségre legérzékenyebb szakaszában, a virágzás után a fürtzáródás időszakáig nyújt meglehetősen hosszú távú védelmet a növénynek. Egyúttal a botritisz elleni hatása is érvényesül. A Ridomil Gold Plus és MZ (mancozeb és metalaxyl) szisztémikus és kontakt hatású hatóanyagai a szőlő integrált rendszerű termesztési rendszerében is alkalmazhatók. Megelőző hatása mellett kuratív és eradikatív hatással is rendelkezik. A Pergado F (mandipropamid és folpet) már elsősorban a szőlőszemek és a fürt védelmét célozza, főleg a peronoszpóra elleni hosszú távú hatásával akár 35-40 napos védelmet is biztosít a fertőzéssel szemben. A Quadris Max (azoxystrobín, folpet) széles hatáskörű fungicid, a legfontosabb szőlőbetegségek (peronoszpóra, lisztharmat, fehérpenész, szürkepenész) elleni védelem mellett a fekete penészes rothadás és feketefoltosság ellen is képes védő hatás kifejtésére. A Topas szisztémikus triazol alapú lisztharmat elleni készítmény, az integrált termesztésben is alkalmazható. A Dynali két hatóanyaga révén (difenoconazole, cyflufenamid) a lisztharmat elleni védekezésben jeleskedik. A Switch (cyprodinil, fludioxonil) elsősorban a szürkepenész elleni védekezésre ajánlott, előnye, hogy a hatóanyagai nem hatnak negatívan az erjesztőgombák tevékenységére a mustban és nem befolyásolják a bor minőségét sem. A gyomirtószerek közül a már említett Reglone helyett a Touchdown System 4 néven glifozát tartalmú készítmény áll a termelők rendelkezésére.

Simonka István, a BASF szakmenedzsere a szőlő betegségei és az ellenük ajánlott növényvédelmi készítményeik bemutatását célzó előadásában a hazai és a nemzetközi borpiaci helyzetéről valamint a szlovákiai szőlőterületek adatairól tartott ismertetővel indította összefoglalóját. Ebből megtudhattuk, hogy a tavalyi év meglehetősen gyenge volt, ennek bizonyítéka a szőlő átlagos 30 centes értékesítési ára is. Véleménye szerint az ágazat hatékonyabb fejlődéséhez hiányzik egy jól kidolgozott és megvalósított koncepció, példaként a csehországi helyzetet említette, ahol a borászati alap létrehozásával és intenzív reklámtevékenységgel alátámasztva sikerült a lakosonkénti 13 literes éves átlagos borfogyasztást 20 literes szintre emelni. Nálunk ez a szint továbbra is 13 literen stagnál. A statisztikai adatok alapján Szlovákiában 2019-ben 8,5 ezer hektár szőlőt műveltek, az állományok kezelésére több mint 3 millió euró értékű növényvédelmi készítményt használtak fel, az ültetvényekben országos szinten átlagosan 5 és fél-szer permeteztek.

Simonka István

A szőlő növényvédelmi technológiája keretében a legfontosabb betegségek ellen már jól kidolgozott, megbízható készítményeket alkalmazó rendszert kínálnak a termesztőknek. Ugyanakkor egyre komolyabb veszélyeket jelentenek az új károkozók által fokozatosan nálunk is megjelenő betegségek, amelyek a szomszédos országok tapasztalatai alapján a későbbiekben nálunk is komoly károkat okozhatnak. Ilyen például a feketerothadás, amely nálunk egyelőre még nem okoz különösebb gondokat, de keleten, sőt tavaly már Délnyugat-Szlovákiában (Szőgyénben) is megjelent. Tünetei nagyon hasonlítanak a peronoszpóráéhoz, a töppedt bogyók azonban nem lilás hanem kávébarna (kapucino) színűek, és könnyen leválnak a fürtről. Simonka Istvánnak a körzetében fellelt fertőzést miklobutanil hatóanyagú készítménnyel 2-szeri permetezéssel kezelve sikerült megállítani a terjedését. Hozzátette, hogy a következő esztendőben már a BASF is piacra dob egy új hatóanyagú készítményt a feketerothadásos fertőzés ellen. A Revysol nevű készítmény magyarországi ellenőrző vizsgálatai eddig kedvező eredményeket mutatnak. Az eddig kevésbé ismert de fokozatosan terjedő megbetegedések közül várhatóan nagyobb figyelmet kell majd szentelni a stolbur és az aranyszínű sárgaság elleni védekezésekre is. Déli szomszédunknál például már állami támogatással is segítik a védekezést a kórt terjesztő vírusvektor rovarok irtását.

A szőlő növényvédelmi kezelésére ajánlott BASF készítményeket az egyes betegségekre felosztva ismertette. A peronoszpóra ellen Polyram, Acrobat MZ, Orvego állnak rendelkezésre, közülük az Orvego új hatóanyagot tartalmazó készítmény: a már bevált dimethomorph és az újdonságnak számító Initium kombinációja. A két hatóanyag különböző hatásmechanizmusa biztosítja a szer hatékonyságát, lévén, hogy a dimethomorph  a patogén gombák sejtfalán zajló folyamatokat befolyásolja, megakadályozza a gombasejt növekedését, míg az Initium a sejtlégzés lassításával korlátozza a mitochondrium működését, ez által blokkolja a zoospórák kifejlődését és a további fertőzést. A lisztharmat ellen a Vivando, Collis, Sercadis és Kumulus WG készítmények ajánlottak. Közülük a Sercadis immár az új SDHI hatóanyagcsoportba tartozó Xemium (fluxapiroxad) hatóanyaga révén flexibilis és hosszú távú hatással rendelkezik, kifejezetten megelőző védekezésre ajánlott, de kuratív és eradikatív hatása is van. A botritisz elleni védekezésre a Scala és a Cantus vehető igénybe. A Scala kontakt hatású gombaölő szer új hatóanyaga, a pyrimethanil révén csökkenti a rezistencia kialakulásának kockázatát, és már 5 oC feletti hőmérsékleten megbízhatóan működik.

Máťuš Ervin az Adama portfóliójának bemutatásával összefüggésben elsősorban a termelők számára kidolgozott mobil aplikáció alkalmazására hívta fel a figyelmet, amely révén a gazdálkodók és a növényvédelmi szakemberek a nyomtatott termékkatalógus helyett immár digitális formában is válogathatnak az Adama által forgalmazott készítmények közül. A szőlőbe javasolt növényvédelmi technológia keretében az elsősorban preemergens alkalmazásra ajánlott Pendigan gyomirtót ún. csomagban a Grounded nedvesítő szerrel együtt is megvásárolhatják az érdeklődők. A fungicides kezelésekre ajánlott készítmények közül a Folpan hatóanyaga a folpet már régebbi, de még mindig megbízhatóan működik a virágzás előtti és utáni időszakban is, ráadásul a jégverés okozta sérülések gyógyításában is kihasználható. A Sanvino ugyancsak folpet hatóanyagú (+ amisulfuron), alternatívát jelent a kisebb permetezési adagok kijuttatásához. A teljes vegetáció alatt max. 4x alkalmazható. A Momentum Trio a peronoszpóra elleni védekezésben az Adama vezérhajójának számít, három hatóanyagának kombinációja (fosetyl Al, cymoxanil, folpet) főleg a virágzás utáni időszakban tudja a legjobban kifejteni a hatását, de virágzás előtt is bevethető. Nem ártalmas a hasznos élőlényekre, a Velocity nedvesítőszerrel együtt ajánlott alkalmazása. A Vinostar hatóanyagai (dimethomorph és folpet) gyorsan kifejtik a hatásukat, képesek megállítani a fertőzést és a jégverés okozta károk kezelésére is alkjalmasak. A Custodia (tebuconazole és azoxystrobin) szisztémikus és transzlaminációs hatásmechanizmussal működnek, elsősorban preventív, de kuratív hatással is bírnak. Főleg a lisztharmat elleni védekezésre ajánlott, virágzás előtt és után is kijuttatható. Rovarölő készítmények közül a Dinastia kontakt hatású rovarölő készítmény a szőlőben elsősorban a molyok elleni védekezésre ajánlott. A Mavrik Neo Formula új formulációja a készítmény bórral való kompatibilitása érdekében került kifejlesztésre a szőlőmolyok ellen. Stabilitását magasabb hőmérsékleten is megőrzi. Az Adama portfóliójában a tapadást fokozó ún. nedvesítő szerek is bő választékot képeznek. A kínálatban levő 4 készítmény közül az Adaptic elsősorban a permetlé minőségét javítja, főleg kemény víz esetén ajánlott alkalmazása, egyúttal a permetlé szóródását is csökkenti. A Velocity a gombaölő készítmények hatásmechanizmusának érvényesülését segíti, támogatja a hatóanyag jobb beépülését a növényi sejtekbe.

Matus Ervin

Amint azt a bevezetőben is említettük, az RWA által létrehozott szakmai munkacsoportok külön foglalkoznak többek között a talajok termőképességének javítását szolgáló eszközök és technológiai elemek hatásainak elemzésével, illetve az eredmények és ismeretek közreadásával. Ennek egyik példája a talaj meszezéssel történő javítása és az ezzel elérhető gazdasági hatások bemutatása. Johannes Kamptner, az osztrák talajkutatási és fejlesztési intézet munkatársa már hagyományos vendég ezeken a rendezvényen, idén ugyancsak fontos témakört feszegetett előadásában: nevezetesen, hogy a talaj meszezésével hogyan javíthatjuk annak vízmegtartó képességét. Az utóbbi évtizedek statisztikai adatai egyértelműen arra utalnak, hogy a csökkenő csapadékmennyiség mellett ennek területi eloszlása is egyenetlen, rendkívül széles variációk között mozog. Az előrejelzések szerint ráadásul ez az egyenetlen csapadékeloszlás továbbra is növekedni fog. Felmerül a kérdés, hogy ezt a kevés, ráadásul rapszodikus eloszlásban érkező csapadékmennyiséget hogyan lehetne a legjobban megtartani és hozzáférhető módon tárolni a talajban. Nos, a kutatók vizsgálatai alapján kiderült, a talaj humusztartalmának feljavításával olyan talajszerkezetet lehet kialakítani, amely akár hosszabb távon is képes megtartani a korábban lehullott csapadékot, és így segíthet az aszályos időszakok minél sikeresebb átvészelésében. Megállapítást nyert, hogy a talajok humuszkészletének 1 százalékos növelésével akár 20 százalékkal is növelhető a vízmegtartó képessége. Nálunk a talajok átlagos humuszszintje 2 százalék körüli értékek körül mozog, ez gyakorlatilag 100-120 mm csapadék megtartására képes.  Természetesen a humusztartalom nem növelhető korlátlanul, az 5 százalékos humusztartalom ilyen szempontból már csak elméleti értéknek számít, de az 1 százalékos emelés reálisan elérhető. Lényege a talajban levő szén és a nitrogén elemek aránya (C:N). A hogyanra több megoldás is létezik: a legismertebb az istállótrágyázás, itt azonban hektáronként több száz tonna istállótrágyát kéne kijuttatni a cél érdekében. Az NPK műtrágyák kijuttatásával is elérhető, de itt is nagy mennyiségű szervetlen trágya kijuttatására lenne szükség. Johannes Kamptner egy további megoldás alapelveit is felvázolta előadásában, mégpedig a talajok kedvező szerkezetének kialakításával, amit meszezéssel lehet elérni. Ennek lényege, hogy a talajba kijuttatott mész-ionok kapcsolatba lépnek a talaj részecskéivel és úgy rendezik át azokat, hogy javítják a talaj pórusos szerkezetét, így a vízfelvevő képességét is. Ugyanakkor minél apróbbak ezek a pórusok, annál jobban képesek a víz megtartására. Meszezésre ma már különböző összetételű készítmények állnak rendelkezésre. Felhívta a figyelmet arra, hogy az alkalikus talajú szőlőültetvényekbe kifejezetten égetett mésszel történő meszezést ajánlott, nem pedig őrölt mészkővel (CaCO3). Az ökológiai termesztésbe kéntartalmú meszet alkalmaznak (gipsz). Égetett mészből a talajvizsgálatok alapján történő meszezéskor hektáronként 300-500 kg fenntartó trágyázásra van szükség. Elhangzott: a meszezéssel kapcsolatos kérdésekre a szezon folyamán az RWA illetékes munkatársai adnak választ és gyakorlati tanácsokat.

Johannes Kamptner

Kép és szöveg: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …