Syngenta újdonságok

Hatékony megoldások széles tárháza

Az előző évekhez hasonlóan idén is Kassán és Nyitrán tartotta évadnyitó bemutatóját a Syngenta szlovákiai képviselete, ahol a szántóföldi növényvédelembe javasolt új készítményeket mutatták be  az érdeklődő termelőknek. Összefoglalónkban a nyitrai konferencián elhangzott információkat adjuk közre.

Az utóbbi évek egyik komoly növényvédelmi problémája a különböző környezetre is káros hatóanyagok folyamatos kivonása a forgalomból, ami a növényvédelmi kezelésekre használt készítmények számának és választékának radikális csökkentésével is jár. Erre a helyzetre a termelőknek és a forgalmazóknak is reagálniuk kell. A vegyszerforgalmazás piacán bekövetkezet radikális szerkezeti és tulajdonosi változások következményei a Syngenta legfrissebb termékkínálatában is megjelentek. Erre elsősorban a hatóanyagkivonások miatt lett szükség, a betiltott hatóanyagok helyettesítésére új készítményeket kell nekik is kifejleszteni és piacra vinni. A folyamat eddigi eredményeit és az új készítményeket mutatták be a nyitrai rendezvényen.

A sort az Avoxa új széles tartamhatású gyomirtószerével kezdték, amelynek az antirezisztenciális védelmi stratégiába illeszkedő kettős hatásmechanizmusa két hatóanyagra, a pinoxadenre és a pyroxsulamra épül. Ezek kombinációja hatékonyan irtja és szabályozza a nehezen irtható fűféle, valamint bizonyos egy- és kétszikű gyomnövényeket.

A kalászosok hatékony növényvédelmének alapját a kellő időben és megfelelő hatóanyagokkal elvégzett gömbaölőszeres kezelések képezik. A Syngenta ELATUS TM Era készítménye a megbízhatóság, a hosszú távú tartamhatás és a széles hatáskör tekintetében szigorú vizsgálatok eredményei után került a köztermesztésbe való engedélyezésre. Két hatóanyaga, a Solatenol TM (benzovindiflupyr) és a prothiokonazol a záslóslevél hatékony védelmével nyújt hosszú távon is biztonságot a gombás eredetű betegségekkel szemben és segíti a termésnövekedést is. A kalászosok gombás eredetű levélbetegségeinek széles skálája ellen rendelkezik engedélyokirattal. A Solatenol TM az új SDHI hatóanyagcsoportba tartozik, rendkívül erős hatással rendelkezik, elsősorban a szeptóriumos és rozsdás fertőzések ellen hatásos.

Az Unix gombaölő szer a búza és az árpa szártörés elleni védekezésének specialistája. Védi a szárat és a leveleket a tavaszi gombafertőzések ellen. Hatóanyaga a cyprodinil, amelyet az őszi búza és az őszi árpa kezelésére regisztráltak. Ezt a hatóanyagot a növény levelei nagyon gyorsan felszívják, egyúttal a szer szisztémikus hatása biztosítja a hatóanyag megfelelő szállítását, eljutását a növényi szövetekbe, így az eső általi lemosódás kockázata jelentős mértékben csökken. A szártörés ellen a búzában a szárnövekedés kezdetétől a második könyök kialakulásáig tartó időszakban ajánlott a kijuttatása.

A repcébe, a napraforgóba a fehérpenészes rothadás, a cukor- és takarmányrépába a barna levélfoltosság elleni kezelésre az Amistar Gold gombaölőszer alkalmazását javasolják a termelőknek. Az Amistar termékcsoportba tartozó készítmény hatóanyagai a difenoconazole és az azoxystrobin kiváló hatásfokkal védi a felsorolt növényfajokat a gombás fertőzések támadásával szemben. A készítményt elsősorban megelőző jelleggel kell alkalmazni, ugyanakkor az azoxysrobin hosszan tartó hatástartama 3-8 hétig védi a növényállományt a fertőzés kialakulásával szemben. A difenoconazole a triazol hatóanyagcsoport tagja a gombák életfolyamatainak gátlásával korlátozza azok kifejlődését és terjedését.

A hatóanyag-kivonások következményei a rovarölőszeres készítmények között is „rendet vágtak”, s ezt elsősorban a csávázószerek kategóriájában érzik leginkább a termelők. Idén például a klórpirifosz és a tiacloprid hatóanyagú készítmények kerülnek tiltó listára. Egyelőre azonban a kukorica vetőmagjának csávázásában a piretroidok közé tartozó tefluthrin a Force 20 CS rovarölő készítmény hatóanyagaként továbbra is alkalmazható és képes hatékonyan védeni az állományokat. Ennek a hatóanyagnak jellemző tulajdonsága, hogy a talajban elgázosodik, így a talaj pórusait kitöltve jut el a talajlakó kártevők légzőszerveibe, majd azon keresztül az idegrendszerébe, és ott fejti ki a hatását. Egyúttal rovarűző (repelens) hatással is rendelkezik. A Syngenta kukoricahibridek vetőmagját ezzel a mikrokapszulás készítménnyel csávázzák. Megbízhatóan védi a csírázó vetőmagot a drótférgek ellen. A kukoricabogár által veszélyeztetett területeken az ellene való védekezésre a granulált Force 1,5 G rovarölő készítmény alkalmazása ajánlott, amit a vetéssel egyidőben juttatnak ki.  (sz-x)

 

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …