Retek kora tavasztól télig

A retek az egyik legkorábbi zöldségfajtánk, a háztáji kertekben is sikerrel termeszthető. Fajtái alapvetően három nagy csoportra oszthatók:  hónapos retek, nyári retek és őszi-téli retek.

A hónapos retek február végétől, március elejétől fűtetlen fólia alatt is jól hajtatható. Hidegtűrő, hőmérsékleti optimuma 13 °C. A fagyot tűri, a csírázása már 1–2 °C-kal a fagypont felett megindul. Az árnyékot viszont nehezen viseli, a hosszú nappalok hatására magszárat fejleszt. Elsősorban a laza, középkötött talajokon termeszthető eredményesen, tápanyagigénye közepes. Kezdetben –  a csírázáskor – több, később kevesebb nedvességet igényel. A hosszúra növő japán retek mélyrétegű talajt igényel.

Vetéskor a fajtától függően kisebb vagy nagyobb térállásba helyezzük a magot. Hónapos retkek esetében ez 8×8 vagy 10×10 cm, nyári retkeknél 12×12 cm. Az őszi és a téli retekfajtákat nem négyzetesen, hanem 25–30 cm- es sorokba és 10–15 cm-es tőtávolságra vetik. A hónapos retek is vethető sorba (15–20 cm), azonban az ilyen elhelyezés kevésbé gazdaságos. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …