Bakulovírus alapú rovarölő szerek az almamoly ellen

A jelen és a jövő kilátásai

Ismert tény, hogy a bakulovírusok számtalan rovarfajta életét szabályozzák a természetben. Sajátos tulajdonságuk érvényesülése a gazdaszervezetekben nagyon egyedi, általában egy vagy néhány közeli rovarfajtára korlátozódik. A legmegbízhatóbb növényvédő szerek közé tartoznak, a célszervezeteken kívül nincsenek nem kívánt mellékhatásaik, beleértve a hasznos rovarokat, a gerinceseket és a növényeket is. A bakulovírus alapú növényvédő szereket, mint pl. a CARPOVIRUSINE®  az integrált és a biológiai növényvédelemben használják a károsítók ellen. Alkalmazásuk jelentős mértékben csökkenti a szintetikus vegyszerek (rovarölő készítmények) használatával kapcsolatos kockázatokat. Ezt a készítményt már jónéhány éve sikeresen alkalmazzák az almamoly okozta károk ellenőrzésére Szlovákiában is. A fenntartható mezőgazdasági program egyik vezető tényezője. Alkalmazásának sikere a termelői csoportosulások együttműködésén alapul, amelyek tudatosítják az emberek egészségére és a környezet védelmére irányuló stratégia kihasználásának fontosságát.

A biológiai alapú védekezés az integrált növényvédelmi stratégia alapvető része a károsítók elleni védelemben. Az utóbbi évtizedekben egyre gyakrabban kerülnek nyilvánosságra a növényvédő vegyszerek alkalmazásának negatív hatásai a környezetre és az emberek egészségére. Ez váltotta ki a károkozók és a betegségek elleni vegyszeres védekezések csökkentésére irányuló törekvéseket. Nagyon sok országban szigorították a növényvédő szerek felhasználásának feltételeit. A készítmények helytelen felhasználása ugyanis a rezisztencia (a károkozók szerekkel szembeni ellenálló képessége) kifejlődéséhez vezetett, ami kiváltotta a növények rovarölő készítményekkel való kezelési stratégiájának megváltoztatását is. Ezeket az eljárásokat a világban mindenütt ún. kombinált, másnéven integrált növényvédelemnek (IPM) nevezik. Ennek alapelve a vegyi alapú növényvédelmi készítmények alkalmazásának jelentős mértékű csökkentése, vagy teljes mértékű kihagyása. Ennek a stratégiának az alternatívája a biológiai alapú módszerek alkalmazása, beleértve a természetes ellenségek és az adott betegségre vagy rovarkártevőkre jellemző patogének alkalmazását is. A hasznos szervezetek, a gombák, fonálférgek, baktériumok vagy vírusok hatékonyan ellenőrizhetik, ill.  tarthatják kordában a károkozókat, ha célzottan növényvédő szerként alkalmazzák őket.

A CARPOVIRUSINE® bakulovírus alapú bio növényvédő szer, a természetben élő a rovarvírusok között megtalálható. Ennek a víruscsaládnak a tagjai nem veszélyesek, biztonságosak a gerincesek számára, és a mai napig nincsenek feljegyzések a bakulovírus fertőzéses esetekről a gerincesek között. Ráadásul a gazdaszervezetekben érvényesülő tulajdonságuk meglehetősen szűk, és gyakran csak néhány rovarfajtára (pl. almamoly) korlátozódik.

A termelői gyakorlat számára ez annyit jelent, hogy a kezünkben van egy készítmény, a CARPOVIRUSINE®, amely a csomagolásban levő formulációja révén a legbiztosabb a bakulovírusok között a rezisztencia szempontjából. Magas szintű stabilitása és hatékony mechanizmusa alapján a bakulovíruspok között az élcsoportba tartozik. Hatása nemzetközileg is elismert  olyan országokban, mint pl. Chile, ahol pl. a gyümölcstermelés jelentős mértékű koncentráció keretében zajlik, itt is élenjáró a biológiai alapú növényvédő szerek között. A CARPOVIRUSINE® hatóanyaga a Cydiapomonella  Granuslosisvirus M (CpGV-M) vírus, konkrétan ennek a vírusnak a mexikói törzse. Annak érdekében, hogy a készítmény stabilitása a kezelés után is biztosított legyen, UV stabilizátort is tartalmaz, ami lehetővé teszi, hogy a nyári forróságok idején napközben is alkalmazható. A CARPOVIRUSINE® a hernyók lárváival szemben maró hatású rovarölő szerként működik. A vele való kezelés után a frissen kikelt lárvák megeszik, a bejutott vírus előbb az emésztő rendszerükben majd a lárva sejtjeiben is elkezd szaporodni. Hatására a lárvák befejezik a táplálkozást és elpusztulnak. A CARPOVIRUSINE® csak az almamolyra hat, más rovarokra nincs hatással. Hatásmechanizmusának sikeres érvényesülése az alkalmazás időpontjának meglehetősen pontos  meghatározásán alapszik. Ennek érdekében szükség van arra, hogy a termelő figyelje a feromon csapdák fogásait és az effektív hőösszegek alakulását.  Ez alapjában véve a lehető legjobb minőségre irányuló intenzív termesztésben már bevált gyakorlattá vált.

Az almafákat a szignalizáció alapján az almamoly lárvainak kelése idején kezelik. A kezelés nem függ a gyümölcskezdemények nagyságától, csak a lárvakelés időpontjától. A siker alapja az első generációs lárvák elleni kezelés. Ezzel csökkenthető az áttelelő egyedek száma, ráadásul a további generációk sem lesznek már olyan erősek, nem beszélve a vírusok körforgásáról az egész vegetáció alatt. Természetesen a gyümölcskezdeményeket már 10 mm-es nagyságtól egészen a teljes érés időszakáig  (BBCH 71-89) kezelhetjük. Az első permetezési adag 1 l/ha, majd 4 x 0,5 l/ha adagokkal permetezünk 10-12 napos időközökben. A CARPOVIRUSINE® alkalmazható önállóan, vagy pedig a hagyományos növényvédelmi készítményekkel váltakozva. A gyümölcsszedés idejéhez közeledve ajánlott a vegyszeres kezelések teljes elhagyása, helyettük teljes mértékben a CARPOVIRUSINE® alkalmazása javasolt. Előnyei közé tartozik, hogy legkésőbb a szedés időpontja előtt 3 nappal még alkalmazható, ugyanakkor a gyümölcsön nem maradnak szermaradványok. További, jelenleg megfizethetetlen előnye, hogy a célszervezeteken kívül  más szervezetekre egyáltalán nincs hatással, így nem károsítja azok természetes egyensúlyát a gyümölcsösben. Kifejezetten az almamoly lárváira hat. A hasznos szervezetek, mint például a vadméhek, vagy a mézelő méhek, a ragadozó atkák, a katicabogarak, a fátyolkák és egyéb hasznos rovarok akadálytalanul fejlődhetnek és segíthetnek a megporzásban valamint a védekezésben. A rezisztencia kérdésében nyilvánvaló, hogy a növényvédelmi készítmények folyamatos és ugyanazon módszerrel történő használata rezisztencia kialakulását okozhatja a károsító szervezetekben. Az almamoly elleni védekezésben ajánlott különböző hatásmechanizmusú készítményeket alkalmazni és/vagy  váltogatni a különböző hatóanyagú készítményeket. A rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében a CARPOVIRUSINE® ajánlott adagja egy évben maximálisan 5 liter hektáronként.

A CARPOVIRUSINE® alkalmazásának időzítésével kapcsolatos részletes információk a

www.biotomal.sk honlapon olvashatók.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …