Pofon a vidék és az agrárgazdaság számára

Aggodalmasnak és az agrárágazat hazai megítélésére utaló negatív jelzésnek tekinti a Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara, hogy a pénzügyminisztérium által előkészített EU felújítási tervéhez kapcsolódó stratégiai dokumentumban, amelyet véleményezésre Brüsszelbe küldenek – nem számolnak a vidék és az agrárélelmiszeripari ágazat kiemelt támogatásával.

A dokumentumban, amely az Európai Bizottsággal való későbbi tárgyalásokon az EU felújítási tervében támogatásra javasolt hazai kulcsfontosságú ágazatokat veszi számba, a közzétett információk szerint nem szerepel a sem az agrárágazat, sem a vidékfejlesztés.

„Az, hogy az agrárgazdaság nem szerepel a kiemelt támogatásra jogosult területek között óriási csalódás a számunkra“- mondta Emil Macho a kamara elnöke, aki rámutatott, hogy az EU felújítási terve történelmi esélyt kínált volna a hazai ágazat stabilizálására. Az a tény, hogy a felújítási tervben az ágazat nem kapott helyet, tükrözi az ágazat társadalmi megítélését, helyzetét.

A kamara elnöke szerint a járvány okozta károk helyreállítására szolgáló forrásokat elsősorban az említett uniós felújítási terv keretében kellene finanszírozni. Mindenfajta más megoldás azt jelentené, hogy a forrásokat más ágazatoktól vagy területektől kellene elvonni. Ezzel összefüggésben várják a szaktárca állásfoglalását is.

A mezőgazdaság is tartozzon a kritikus infrastruktúrába

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara üdvözli a parlamenti képviselők által benyújtott módosító javaslatot, amellyel a mezőgazdaságot is a kritikus infrastruktúra keretei közé javasolják besorolni.

Mivel a kritikus infrastruktúra fogalmába azok a területek tartoznak, amelyek megsemmisülése, vagy működésképtelenné válása valamilyen kockázati tényező hatására az állam gazdasági és politikai tevékenységének korlátozását, az emberek életének és egészségének biztonságát veszélyeztetné, ezért természetesnek tűnik, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar a lakosság biztonságos ellátása szempontjából kulcsfontosságúnak számít, és a kritikus infrastruktúra keretei közé tartozik. Ha a javaslatot elfogadja a parlament, a módosítás idén áprilistól léphet érvénybe. (sz-sppk)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda februári száma

A Jó Gazda februári száma a tavaszi szezonkezdet előtt az időszerű tennivalókat összefoglalva kínál gyakorlti …