Nyulak a nyári hőségben

Ismert tény, hogy a nyulaknak nagyon kevés verejtékmirigyük van, így nem izzadnak, s nagyon rosszul bírják a nagy meleget. Ezért a nyári időszakban fontos, hogy folyamatosan figyeljünk rájuk, mivel 27 Celsius foktól már veszélynek vannak kitéve, de fülledt időben, levegőtlen szobában, autóban akár 25-26 fok is elég lehet, hogy hőgutát kapjanak, és akár el is pusztuljanak.

A hőguta megelőzése érdekében a következő tanácsokat fogalmazták meg a házinyulakkal foglalkozó tenyésztők:

  • Légkondicionáló, ventilátor alkalmazása

Ha ezeket az eszközöket alkalmazzuk, figyeljünk arra, hogy ne tegyük őket a nyulak közvetlen közelébe, mert a huzat is veszélyes lehet a számukra. Tegyük azokat távolabb, és kapcsoljuk kisebb fokozatra.

  • Hűtött vizes palack, vagy a hűtőládák jégakkumulátora

Lényeges, hogy ezeket az eszközöket szintén ne a ketrecükbe, hanem a ketrec köré helyezzük el, hogy az állatok közvetlenül ne nyalogathassák. A hűtött vizes palack kevésbé hatékony, mint ha akkuval raknánk körbe a ketrecet, de hatásos lehet.

  • A nyulak testének közvetlen hűtése

A felhevült testű állatok kezelésében legjobban az segít, ha a kedvencünk testét lehűtjük. Szobahőmérsékletű vizet tegyünk a füleire, a tarkójára, és a lábaira /ha engedi/. Ezeken a felületeken tudja a legjobban leadni a hőt. Hasonló hatást érhetünk el vizes ruha alkalmazásával is. Szintén szobahőmérsékletű vízbe áztassunk be egy rongyot, régi zoknit, kis törülközőt, csavarjuk ki, és tegyük nyuszink lábára, tarkójára. Addig végezzük, amíg a forró fülek érezhetően hidegebbek nem lettek, és ismételjük meg gyakran. Fontos, hogy a víz ne legyen jéghideg!

  • Csempe behelyezése a ketrecbe. A hobbiállatok ezt általában szeretik, mivel a hidegnek ható csempe felületén fekve szintén hűteni tudják magukat.

Ha nyulunk hőgutát kapott, általában bágyadt, aluszékony, össze-vissza szaladgál mintha nem tudna magáról, dülöngél, kedvetlen. Súlyosabb esetben elveszíti ez eszméletét, nem reagál környezetére. Ha ilyet észlelünk, azonnal kezdjük meg a test lehűtését! Lehetőleg rögtön induljunk az állatorvoshoz, vagy hívjuk fel telefonon, közben folyamatosan hűtsük a nyuszit, és próbáljuk itatni (akár fecskendőből).

A nagy melegben az is megtörténhet, hogy az állatok nem isznak eleget, és kiszáradnak. Ennek az önitatók is okai lehetnek, ha elromlanak, az állatok nem tudnak belőlük inni. Ezért naponta ellenőrizzük az állapotukat, és mindig tegyünk az állatok elé friss vizet, de az ne legyen jéghideg.

(w-nyúltartás)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …