Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda idei júliusi számában a lap olvasói áttekintést kapnak a zöldség- és gyümölcsöskertekben végzendő aktuális teendőkről, az ebben a hónapban esedékes növényvédelmi tennivalókról, egyúttal a szántóföldi növénytermesztés és növényvédelem időszerű kérdéseit és kínálatát is bemutatja a lap.

A zöldségtermesztők számára a nyári hőségekben különösen időszerű a növényállományok védelme a napégés ellen. A tünetek ismertetése mellett az érdeklődők a védekezéshez is tanácsokat kapnak. Nálunk egyelőre különleges zöldségfajtaként tartják számon az édesköményt, amelyet magasabb hőigénye miatt ebben a hónapban még telepíthetünk a kertbe. Rövid bemutató cikkben a tulajdonságait és termesztési feltételeit is közreadja a lap. A nyári hónapok egyik fontos kerti növénye a paradicsom, amelynek típusait a növekedési erélye alapján kategorizálva mutatjuk be, emellett az egyik vírusos betegsége, a bronzfoltosság is terítékre kerül. A bemutató cikk a fertőzés tüneteinek ismertetése mellett a vírusok elleni egész évi védekezés fontosságát is hangsúlyozza. Az olvasók megismerkedhetnek a cikória termesztésével és salátaként való hasznosításával, a nyári vetésű retek termesztésének titkaival is. A lap szakírója a növényvédelmi rovat keretében a paprika kártevőit veszi számba és adja közre az ellenük való védekezés módozatait. Taglalja lap az uborka peronoszpóra elleni védelmét és a nyári termesztésű salátafajták választékát is.

A gyümölcstermesztők  a szamóca nyári újratelepítéséhez és a málna nyári metszéséhez kapnak tanácsokat. Bemutatásra kerül az áfonya és a gránátalma, egyúttal a gyümölcsfák hajtáslekötözésének alapelveit valamint a gyümölcsborok készítésének titkait is összefoglalja a lap.

A kertekben esedékes havi növényvédelmi tennivalók összefoglalója mellett a dió vegyszermentes növényvédelmi technológiájának elemeit is számba veszi a lap.

A szántóföldi növénytermesztés és növényvédelem témakörében a koronavírus-járvány okozta korlátozások feloldásával immár a szántóföldi bemutatókról készült összefoglalókban adunk számot az termesztéstechnológiai és növényvédelmi eljárásokról, az egyes növényfajok (repce, gabonafélék) fajtakínálatáról.

A virágkedvelők a leander és a hortenzia termesztésének titkaival ismerkedhetnek, az állattartók a nyulakról való gondoskodásról olvashatnak. A méhészek a kertekbe javasolt mézelő növényfajok telepítéséhez kapnak ismertetőt. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …