A szamóca újratelepítése

A házikertek szinte elképzelhetetlenek bogyósgyümölcsűek nélkül. Közülük a szamóca a legkedveltebb és a legelterjedtebb. Telepítéséhez már ebben a hónapban hozzá kell kezdenünk. Ha a meglévő bőven termő állományunkat szeretnénk felújítani, először meg kell jelölünk a valóban szép termést hozó töveket. A júniusi betakarításkor botot szúrunk az egészséges és nagytermésű tövek mellé. A szedés után a nem megjelölt töveket vagy távolítsuk el az ágyásból, és a meghagyott tövek közé pedig adagoljunk komposztot, lazítsuk meg a talajt, szükség esetén öntözzük meg, hogy jó körülmények között fejlődhessenek. Vagy szedjük fél, és ültessük át őket egy újonnan előkészített ágyásba. Az adott állományt általában két-három évig hagyjuk egy termőhelyen, ezután ajánlott áttelepíteni.

Annak érdekében, hogy a terméseket megvédjük a rothadástól, apróra vágott szalmát vagy fűkaszálékot teríthetünk a talajra. Vannak azonban, akik a sorok felett alacsonyan hálót feszítenek ki, amelyekre a termések felköthetők, így megvédhetők szennyeződésektől és pl. a talajon károsító csigáktól. Előnyösnek mutatkozik a bakhátas termesztés is. 15-25 cm magas és 80-100 cm széles, tetszőleges hosszúságú bakhátakat készítsünk, a talaját szerves és műtrágyával dúsítjuk. Letakarjuk fekete fóliával, amelyen 25-35 cm-es sortávolságra és 20–25 cm-es tőtávolságra késsel kereszt alakú réseket vágunk. Ezekbe a bevágásokba ültetjük a növényeket. A fekete fóliával takart ágyásoknak sok előnyük van: nincs szükség gyomirtásra, nedvesen tartja a talajt, és a termések sem szennyeződnek. Hátránya, hogy nagyobb költséget jelent, egyúttal az új hajtások legyökeresedését is gátolja. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …