Nyári és őszi saláták

A legtöbb fejessaláta fajta hidegkedvelő, számukra a tavasz, illetve az ősz az optimális termesztési időszak. A nyári melegben a legtöbb fajta nem hoz tömör fejet, hanem gyorsan magszárat fejleszt. A fejet nem képző saláta típusok (főleg a tépősaláták) az év későbbi szakaszában is vethetők. A jégsaláták is jobban bírják a meleget, és vannak kifejezetten őszi termesztésre szánt fajták, amelyeket ősz végéig betakaríthatók, vagy át is teleltethetők. A fentiek figyelembe vételével tehát a fejes salátát tavasztól-őszig vethetjük, a tépő vagy metélő saláták számára azonban az őszi időszak már nem optimális.

Még ültethetők a vajfej és batávia típusú fejes saláták palántái megfelelően előkészített és vízzel előzetesen jól feltöltött (beöntözött) talajba. A palántákat 25 x 30 cm-es sor- tőtávolságra kell ültetni.

Az időben elültetett batávia típusú saláták erős növekedésűek, jó a belső szerkezetük, a fejek szeptemberben és októberben is szedhetők. A vajfej típusú saláták levelei fényesek, a termésük szeptembertől akár november közepéig is szedhető. A vajfej típusú salátának van zöld, világos és díszítő változata is. A zöld levelei fényesek, mutatósak, a világos színű vajfej saláták nagyméretű, tömör fejeket képeznek, tavasztól őszig jól termeszthetők.  (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …