Nulla tolerancia a korrupció esetén

Az Agrárkifizetési Ügynökség (PPA) olyan intézkedéseket fogadott el, amelyek a korrupció esetén nulla tolerabciát garantálnak, jelentette be Jozef Kiss, az ügynökség vezérigazgatója. Az ügynökség tevékenységében jelenleg a kérvények elbírálásában olyan áttekinthető jóváhagyási, ellenőrzési és hitelesítési folyamatok működnek, amelyek célja, hogy megakadályozzák a korrupció bármely formáját, beleértve a lefizetéseket, a zsarolásokat, vagy az ügynökség alkalmazottjának szerepvállalását az igénylés elbírálásának folyamatában.

Ezeknek az új intézkedéseknek is köszönhetően kapta meg az ügynökség az állandó akkreditációt, bevezetésük kizárja a csalások lehetőségét, amelyek az elmúlt időszakban  megtörténtek, s jelenelg is vizsgálat tárgyát képezik. Áttekinthetőség, nulla tolerancia, többlépcsős ellenőrzés és természetesen a digitalizáció és az elektronizáció is az intézmény iránti bizalom helyreállítását és a teljes értékű partnerség kialakítását célozza, jelentette ki a vezérigazgató, aki ezeket a szempontokat tartja elsődlegesnek a munkájában.

Az ügynökség intenzíven együttműködik a bűnüldöző szervekkel, az ügyészséggel és az Európai Ügyészséggel, egyúttal maga is kezdeményezi az eljárások lefolytatását csalás gyanúja esetén. Az intézmény belső ellenőrző részlegének vezetője, Marek Řezáč szerint 2021-ben 36 esetben nyújottak be keresletet a hazai ügyészséghez és az Európai Ügyészséghez, amelyekben összesen 59 fizikai és jogi személy érintett. Külön vizsgálatok keretében 22 feljelentést tettek a bűnüldöző szervekhez. A saját kezdeményezéseken kívül az ügynökség 237 esetben vett részt bűnesetek kivizsgálásában, ezek alapján összesen 36 bűnügyi eljárást indítottakaz illetékes szervek.

A PPA pontosan és világosan meghatározta a csalások kockázatának változatait és lehetséges kiváltó okait, egyúttal bővíti a megkezdett elektronizációs folyamatokat, amelyek biztosítják a követelmények hatékony és objektív elbírálását. A közbeszerzések és a kérvények benyújtásának elektronizálása, azok automatizált elbírálása hozzájárulnak a folyamatok áttekinthetőségének javításához.

A korrupció elleni harcban a korupcia@apa.sk és a protispolocenska.cinnost@apa.sk mail címeken, bárki ilyen eseteket bejelenthet. (sz-apa)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …