KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

NÖVÉNYVÉDELEM SZEPTEMBERBEN – 2019

Alma, körte

Legkésőbb két héttel a szüret előtt kezeljük utoljára a keserűfoltosságra (pehovitosť jabĺk) hajlamos almafajtákat mésztartalmú levéltrágyával (Florasin Calcium Plus, Wuxal SUS Kalcium).

Ahol augusztus második felében kiadós esők voltak, érdemes még egyszer kezelni a varasodásra (chrastavitosť) hajlamos alma- és körtefákat, mert a nyár végén létrejött fertőzés gyakran csak a tárolóba helyezett gyümölcsön jelenkezik apró sötétbarna foltok formájában (3. kép). Erre a kezelésre a rövid várakozási idejű készítményeket részesítjük előnyben (pl. Polyram WG – 21 nap, Topas 100 EC – 14 nap).

Mindkét gyümölcsfajon gyorsan terjedő lágyrothadással is találkozhatunk a tárolás kezdetén, különösen akkor, ha szüretkor a gyümölcs héjában sérülések keletkeznek. E rothadás leggyakoribb okozója a Penicillium expansum nevű gomba (1. kép). A hosszabb tárolásra szánt gyümölcsöt alaposan válogassuk át és a sérült vagy foltos egyedeket fogyasszuk el vagy minél hamarabb dolgozzuk fel.

Szőlő

Csapadékos időben tovább folytatjuk a későn érő szőlőfajták kezelését a szürkepenészes rothadás (botrytída viniča 2. kép) ellen.

Készítmények hobbicsomagolásban: Cantus (várakozási idő 35 nap), Prolectus (21 nap), Teldor 500 SC (14 nap).

Káposztafélék

A káposztaféléket rendszeresen ellenőrizzük és szükség szerint az észlelt hernyókártevők ellen permetezzük. A permetlébe tapadást fokozó készítményt (Agrovital, Dropfor, Silwet) is keverünk.

Hernyók elleni készítmények: Decis Protech (7 nap), Karate Zeon 5 CS (14 nap), Spintor (3 nap).

 

Póréhagyma

 

 

Az időjárás alakulása szerint augusztus második felében vagy szeptember elején kezdődik a póréhagymafej-aknázólégy (mínerka pórová 3. kép) második nemzedékének rajzása. A fátyolfólia (netkaná textília) használatára már augusztusban figyelmeztettük a kertészkedőket. Ebben az esetben az ültetvényeket legalább október közepéig takarva hagyjuk.

A vegyszeres kezelést legkésőbb egy héttel a póréhagyma leveleiben található szúrásnyomok észlelése után el kell végezni és két hét múlva megismételni. A permetlébe tapadást fokozó szert is kell keverni.

Készítmények: Decis AL – várakozási idő 3 nap, Decis Protech – 10 nap.

 

 

 

Zöldségfélék

A talajlakó kártevők (drótférgek, cserebogár-pajorok) fejlődése több évig tart és ugyanazon a területen ismételten károsítják a zöldségféléket, főleg a buronya gumóit és a sárgarépa gyökereit. Mivel a legnagyobb károkat nyár végén okozzák, a károkat csak a veszélyeztetett zöldségfélék korábbi felszedésével tudjuk mérsékelni. A károsodott termények hosszabb tárolásra nem alkalmasak, ezért minél hamarabb dolgozzuk fel őket.

 

Krizantém

Tovább folytatjuk a krizantém kezelését a gombabetegségek és az észlelt kártevők ellen. A gombabetegségek közül már júliusban figyelmeztettük a termesztőket a krizantém szeptóriás levélfoltosság (septóriová škvrnitosť listov chryzantém 4. kép) elleni megelőző kezelésekre. Ez főleg csapadékos időben fontos.

A kártevők közül a levéltetvekre (vošky) is már augusztusban felhívtuk a keretészkedők figyelmét. A virágbimbók megjelenése után a krizantém-poloska (bzdôžka červenkastá) kártételére is számíthatunk. Ez a kártevő a leveleken kívül a virágbimbókon is szívogathat és ezzel a virágok torzulását okozhatja. Erről a leveleken található apró szívásnyomok árulkodnak.

Gombabetegség elleni készítmények: Folicur, Polyram WG, Syllit 65.

Levéltetvek és a poloskák elleni készítmények: Dursban 480 EC, Karate Zeon 5 CS.

 

Puszpáng (Buxus)

Nyár végén a selyemfényű puszpángmoly (vijačka krušpánová) utolsó nemzedéke károsíthatja a bokrokat. Mivel e nemzedék fiatal hernyói a lelevek között készített sűrű fehér gubókban készülnek áttelelni, érdemes ebben az időben redszeresen ellenőrizni a növényeket. Ha hernyókat vagy kártételüket (5. kép) észleljük, azonnal Dursbannal vagy Karateval permetezzünk. A permetlébe tapadást fokozó szert is fontos keverni.

 

Dísznövények

A nyár végi éjszakai hőmérséklet csökkenése a szobanövények termesztőit arra figyelmezteti, hogy itt az ideje visszahelyezni a lakásba az udvaron vagy az erkélyen tartott szobanövényeket. Előtte azonban érdemes alaposan átvizsgálni őket. Ha kártevőkre utaló tüneteket találunk, akkor még az udvaron kezeljük őket. Vissza a lakásba csak a felhasznált készítmény várakozási idejének eltelte után vihetjük a növényeket.

Liszteskék (molice) elleni készítmény: Karate Zeon 5 SC.

Pajzstetvek (červce, puklice a štítničky) elleni készítmények: Dursban 480 EC, Karate Zeon 5 SC.

Takácsatkák (roztočce) elleni készítmények: Apollo 50 SC, Nissorun 10 WP, Vertimec 018 EC.

Tripszek (strapky) elleni készítmények: Dursban 480 EC, Karate Zeon 5 SC, Vertimec 018 EC.

 

Ne feledjük:

  •  tíznapos időközökben folytatni a zeller kezelését a szeptóriás levélfoltosság ellen (lásd a júliusi számot)
  •  az időjárás alakulása szerint megismételni a rózsa kezelését a gombabetegségek ellen (lásd a májusi számot)
  •  a babot és a borsót tárolás előtt 48 órára a fagyasztóba tenni, hogy elpusztítsuk a magvakban fejlődő zsiszikeket

 

Matlák György

a szerző felvételei

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …