Nyári munkák a szőlőben

A szőlő az intenzív növekedés időszakában napi 10-12 cm-t is növekedhet. Június közepéig hajtásrendszerének mintegy 60%-a kifejlődik, így nyár elejétől folyamatos törődést vár el, és munkát ad a termelőnek..

A metszés után a rügy- és hajtásválogatást el kell végezni, hogy a növény növekedési potenciálját szabályozzuk. Kordon- vagy gyalogművelésű tőkéknél fontos munka a kötözés illetve az aggatás.  Ennek az a célja, hogy szellős lombfalat kialakítva a növényt megvédjük a különböző kórokozóktól, a peronoszpórától és a lisztharmattól. A nyári munkák során rendszeresen el kell távolítani az ismételten megjelenő hónaljhajtásokat, a támberendezés fölé növő hajtásokat pedig csonkázni kell.

A levelezés a fürtök jobb beérését segíti elő, ennek során a fürtök körüli levelek egy részét eltávolítják, de csak olyan mennyiségben, hogy maradjon elegendő asszimilációs felület a beérleléshez.

Zöldmunkák a csemegeszőlőben

A minőségi termés elérése érdekében a csemegeszőlőben is időben és megfelelő minőségben el kell végezni az ún. zöldmunkákat.

Az első egyik legfontosabb munka a hajtásválogatás. Általában májusban végezzük, amely során a növekedés kezdetén eltávolítjuk a fölösleges hajtásokat. A szőlő ezután a meghagyott hasznos hajtásokra koncentrálja a növekedési erejét. A megfelelően elvégzett válogatás a következő évi metszést is megkönnyíti, s a peronoszpóra fertőzési gócait is korlátozza.

A levelezés a levelek egy részének eltávolítását jelenti úgy, hogy a fürtök körül meghagyunk néhányat). Lehetővé teszi a jobb szellőzést, és a permetlé jobb behatolását. Meggondoltan kell végezni, ne csökkenjen az aktív levélfelület, csupán a levelek mennyisége, egyébként csökken a cukorfok. A fekete szőlők fürtjeinél a jobb színeződés segítésére egy kis árnyékolást kell hagyni. A fehér fajták fürjeinél azonban a betakarítás előtt 2-3 héttel, másodszor is érdemes levelezni a szép sárga szín elérésének érdekében.

A fürtritkítást júliusban végzik. Ez szabályozza a terhelést, és egyöntetűbbé teszi az érést. A metszéssel a terhelést már szabályoztuk, de a ritkítással az időjárás hatásaihoz is alkalmazkodni tudunk. A kötődés után megbecsülhető a termésmennyiség, és csökkenthető a fürtök száma a jobb koraiság és a piacos megjelenés érdekében. A nagy terhelés későbbi érést okoz. A lelevelezés és a rikítás egyszerre elvégezhető, munkaszervezés szempontjából előnyösebb.

A pincírozást akkor kell végezni amikor a lombfal vastagsága több mint 40 cm, a csonkázást pedig akkor, amikor a hajtások visszahajlanak a sorokba. Ezt többször is el szokták végezni, amíg a hajtások növekednek. Ha késik ez a beavatkozás, akkor nagy hajtásaink lesznek sok levéllel, és lesznek öreg leveleink, amelyek többet fogyasztanak, mint amennyit termelnek.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …