Nyári munkák a szőlőben

A szőlő az intenzív növekedés időszakában napi 10-12 cm-t is növekedhet. Június közepéig hajtásrendszerének mintegy 60%-a kifejlődik, így nyár elejétől folyamatos törődést vár el, és munkát ad a termelőnek..

A metszés után a rügy- és hajtásválogatást el kell végezni, hogy a növény növekedési potenciálját szabályozzuk. Kordon- vagy gyalogművelésű tőkéknél fontos munka a kötözés illetve az aggatás.  Ennek az a célja, hogy szellős lombfalat kialakítva a növényt megvédjük a különböző kórokozóktól, a peronoszpórától és a lisztharmattól. A nyári munkák során rendszeresen el kell távolítani az ismételten megjelenő hónaljhajtásokat, a támberendezés fölé növő hajtásokat pedig csonkázni kell.

A levelezés a fürtök jobb beérését segíti elő, ennek során a fürtök körüli levelek egy részét eltávolítják, de csak olyan mennyiségben, hogy maradjon elegendő asszimilációs felület a beérleléshez.

Zöldmunkák a csemegeszőlőben

A minőségi termés elérése érdekében a csemegeszőlőben is időben és megfelelő minőségben el kell végezni az ún. zöldmunkákat.

Az első egyik legfontosabb munka a hajtásválogatás. Általában májusban végezzük, amely során a növekedés kezdetén eltávolítjuk a fölösleges hajtásokat. A szőlő ezután a meghagyott hasznos hajtásokra koncentrálja a növekedési erejét. A megfelelően elvégzett válogatás a következő évi metszést is megkönnyíti, s a peronoszpóra fertőzési gócait is korlátozza.

A levelezés a levelek egy részének eltávolítását jelenti úgy, hogy a fürtök körül meghagyunk néhányat). Lehetővé teszi a jobb szellőzést, és a permetlé jobb behatolását. Meggondoltan kell végezni, ne csökkenjen az aktív levélfelület, csupán a levelek mennyisége, egyébként csökken a cukorfok. A fekete szőlők fürtjeinél a jobb színeződés segítésére egy kis árnyékolást kell hagyni. A fehér fajták fürjeinél azonban a betakarítás előtt 2-3 héttel, másodszor is érdemes levelezni a szép sárga szín elérésének érdekében.

A fürtritkítást júliusban végzik. Ez szabályozza a terhelést, és egyöntetűbbé teszi az érést. A metszéssel a terhelést már szabályoztuk, de a ritkítással az időjárás hatásaihoz is alkalmazkodni tudunk. A kötődés után megbecsülhető a termésmennyiség, és csökkenthető a fürtök száma a jobb koraiság és a piacos megjelenés érdekében. A nagy terhelés későbbi érést okoz. A lelevelezés és a rikítás egyszerre elvégezhető, munkaszervezés szempontjából előnyösebb.

A pincírozást akkor kell végezni amikor a lombfal vastagsága több mint 40 cm, a csonkázást pedig akkor, amikor a hajtások visszahajlanak a sorokba. Ezt többször is el szokták végezni, amíg a hajtások növekednek. Ha késik ez a beavatkozás, akkor nagy hajtásaink lesznek sok levéllel, és lesznek öreg leveleink, amelyek többet fogyasztanak, mint amennyit termelnek.

About jogazda.com

Cikkajánló

Globális vagy lokális szinten

Annak ellenére, hogy mozgalmas, tüntetésektől és nyomásgyakorló tiltakozó vonulástól sem volt mentes az ide év …