November a kertben

A még kinn levő termések betakarításánál is ügyelni kell arra, hogy tárolásra mindig csak megtisztított és alaposan kiválogatott termények kerüljenek. Természetesen a művelt terület tisztítása se maradjon el. Távolítsuk el az összes sérült vagy fertőzött növénymaradványt, hogy azok nehogy megfertőzzék az egészséges egyedeket. A tél utáni vetéshez szükséges ágyásokat is már most előkészíthetjük, különösen a sárgarépa, a petrezselyem és egyéb korai vetésű gyökérzöldségek számára, illetve megpróbálkozhatunk a tél alá vetéssel. A háztáji kertekben  a sárgarépa, petrezselyem mellett a zöldborsóból is meg lehet próbálni az áttelelést, ún. tél alá vetést, amihez korai fajták a legalkalmasabbak. A vetés ajánlott mélysége 8–10 cm, a sortávolság 25 cm. A vetés előtt a talajba dolgozzunk be hozzávetőlegesen 2:3:1 arányban pétisót, szuperfoszfátot és  kénsavas kálit.

Ebben a hónapban szaporítható még a torma. A talajgyökerek egy részét 30 cm hosszú dugványokra daraboljuk, és ezeket 30–40 cm magasan bakhát formára felhúzott nyirkos földbe ültethetjük, kb. 80 cm-es tőtávolságokra. Fagymentes időben még a fokhagyma is dugványozható. A szétszedett gerezdeket 25 cm sor és 10 cm tőtávolságra kell elültetni.

Készítsük el az átteleltető takarást az október végén vetett sárgarépa fölé. Az alacsony fóliasátor boltívszerűen takarja a növényeket. Vékony vesszőket meghajlítva, egymástól 1/2 m távolságra leszúrunk a veteményes két oldalán, vagy ugyanerre a célra acélhuzalt, műanyagcsövet is használhatunk. Erre kerül a fóliapalást, melynek széleit kifeszítjük, és rálapátolt földdel rögzítjük. Hasonlóan takarható a spenót, de enyhe napos időben szellőztetést igényel. A június végén vetett petrezselyemre is kerülhet fóliatakarás. Takarás védheti a salátát és kelkáposztát is, miután a palántáik megerősödtek, és talajfelszínük kissé lefagyott. (Forrás: ezermester)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …