Időszerű tennivalók a gyümölcsösben

Ebben a hónapban még ültethetünk új gyümölcsfákat. Érdemes megfontolni, hogy az ajánlott„divatos” (általában ültetvényekbe javasolt) fajták helyett az adott térség környezeti feltételeinek és termőhelyi viszonyainak leginkább megfelelőt telepítsünk a kertünkbe.Telepítéskor ügyeljünk arra is, hogy azonos gyümölcsfajt ne ültessük vissza ugyanarra a helyre. A kiskertekben általában az almatermésűek után a csonthéjasok telepítése ajánlott. Ha ez nem lehetséges, alma után körtét ültessünk, egyes szakértők véleménye alapján meggyet és sárgabarackot szilva után, őszibarackot és  meggyet sárgabarack után szintén lehet telepíteni. De legjobb a szűz területre való telepítés.

A gyümölcsfák alá a szerves anyagokat és a műtrágyákat lehetőleg novemberben és decemberben juttatjuk ki, és feledjük sekélyen bedolgozniőket a talajba.

A fák törzsére helyezzünk fel hernyófogó ragadós öveket. Ezeket folyamatosan ellenőrizzük, és a rájuk tapadó levelektől tisztítsuk meg, mert a kártevők ezeket hídnak használhatják arra, hogy feljussanak a fák koronájába.

A gyümölcsfák törzsét ajánlott mésztejjel bemeszelni, de előtte a repedezett elhalt kérget kaparjuk le róluk.  Ennek során ügyeljünk azonban arra is, hogy főleg a fiatal fák törzse ne sérüljön meg. A kaparás előtt a fák alá terítsünk fóliát, hogy a lehullott kártevőket összegyűjthessük és elpusztíthassuk.

A fák törzsét mésztejjel ajánlott bemeszelni, mert ezzel védjük őket a téli nap sugárzásának káros hatásaitól. A mész fehér színe visszaveri a napsugarakat, a törzs nem melegszik fel annyira, így kisebb lesz a nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti ingadozás, amely bizonyos esetekben a kéreg megrepedezéséhez vezet.

A fák alól gyűjtsük össze a lehullott leveleket, égessük el, vagy komposztáljuk őket. Szedjük le a koronában maradt gyümölcsmúmiákat is, megelőzhetjük vele a következő évi fertőzés kialakulását.

A bogyós gyümölcsűek meghálálják a talajtakarást. Erre a célra szalma, lomb, faforgács vagy fűrészpor is megfelel. A takarást november végéig végezzük el.

A szőlőben a hajtásokat oldjuk el a huzalról, mert hozzáfagyhatnak a vezetékhez és komoly fagysérüléseket szenvedhetnek. Legjobb, ha a hajtásokat lefektetjük a földre, összekötjük őket, és szalmával vagy fenyőgallyal takarjuk. Az összekötözés előtt azonban metszük meg a hajtásokat. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …