Tamasek Zoltán Smart Technology

Natural Smart Technologies

A környezetkímélő biológiai gazdálkodás alapelveit már régóta ismerik és alkalmazzák nálunk is, elsősorban az említett gazdálkodási forma iránt fogékony, illetve érzékeny termelők, az utóbbi időszakban azonban már az egyszerű hazai fogyasztók is egyre nagyobb érdeklődéssel fordulnak a természetes alapú, egészséges, minőségi élelmiszerek és az így termesztett alapanyagok iránt. A vegyszermentes ún. biológiai eljárásokban már eddig is nagyon sok természetes alapú, főleg a hatás-ellenhatás elvén működő anyag és készítmény állt a termelők rendelkezésére, újabban már a természeti erőforrások megőrzését és fenntartható fejlesztését szolgáló intelligens technológiák, az ún. Natural Smart Technologies által kidolgozott és lehetővé tett eljárások és készítmények is alkalmazhatók. Ezeket nemcsak a mezőgazdasági termelésben, hanem a több ágazatban is kihasználják.

A szermaradvány-mentes termesztéstechnológiai eljárások növénytermesztésben való alkalmazásának lehetőségeiről tartottak szakmai konferenciát Leszenyén (Nagykürtösi járás) a fűri Biotomal szervezésében, amelyen a hazaiakon kívül a magyarországi Agria logisztika, az OGET Innovation GmbH képviselői a környezetkímélő eljárásokat alkalmazó, az azok iránt érdeklődő gazdálkodók számára ismertették a témához kapcsolódó legújabb ismereteket. Tamasek Zoltán (Biotomal) beszámolójában előbb a talajélet megújításával és a biodiverzitás fenntartásával kapcsolatos ismereteket foglalta össze, majd rátért az egyes biológiai készítmények hatásmechanizmusainak elemzésére és a szántóföldi növények termesztésében való kihasználásukra. A Trifender, a Chitopron és a Biomit alkalmazása mellett a talajfertőtlenítésben, elsősorban a talajlakó kártevők elleni védekezésben kihasználható zeolit alapú Soltonic valamint a szójaolajat is tartalmazó repelent hatású Plantonic készítményeket ajánlotta a szántóföldi növénytermesztők figyelmébe.

Tamasek Zoltán 

Kis  Balázs, az Agria logisztika képviselője az utóbb említett két készítmény szántóföldi kísérletekben tapasztalt gyakorlati hatásait ismertette. A Plantonic elsősorban a növények immunrendszerének javításában vállal fontos szerepet. Hatásmechanizmusának lényege, hogy a kultúrnövényt ért bárminemű károsodás (fertőzés) esetén a benne levő szalicil- és jasmonsav arra készteti a növényt, hogy fokozza az ellenanyagok termesztését a megfelelő immunválasz érdekében. Hatóanyagát 4 óra alatt felveszi a növény, hatása akropetális és bazális, vagyis a növényben felfelé és lefelé is áramlik. A többi növényvédelmi készítménnyel keverhető, kiegyensúlyozott növénytáplálást segíti, kiváló regeneráló hatással rendelkezik, rezídium-mentes, erősebb gyökérzetet ad. A repcében ősszel és tavasszal is alkalmazható, nemcsak a gyökereket erősíti, hanem növekedésszabályozó hatása is van, 10-15 %-os hozamnövekedést is eredményezhet. A napraforgó esetében a szárat erősítő hatása mellett a magok beltartalmi értékeit is javítja 8-15 %-os hozamtöbblettel. A cukorrépában a kezdeti növekedést gyorsítja, hatása  a cukortartalom 0,8- 1 %-os növekedésében is megnyilvánul.

Kis Balázs

A Soltonic talajkondicionáló készítmény, termésnövelő hatása van (terpén). A terpén a növények anyagcsere folyamataiban játszik fontos szerepet, a vivőanyaga a zeolit. Két változatban forgalmazzák, a Soltonic G por alakban 15 kg/ha ajánlott adagolásban, a Soltonic E folyékony változatban 2-4 l/ha adagolásban alkalmazható.

Hinzellér László a Biotomal képviseletében az említett két készítmény alkalmazásának szlovákiai tapasztalataival ismertette meg a résztvevőket. Beszámolójában többek között egyik partnerük, Lubomír Hanes kisparcellás kísérleteiben, a Donau Farm parcelláin és egyéb szántóföldi termesztésben szerzett tapasztalatokat összegezte. Ezekből kiderült például, hogy az őszi repcében a Soltonic E kezelés hatására 3-4 nap múlva komoly regenerációs hatást tapasztaltak jelentős rágási károkat szenvedett állományban. A tavaszi búza esetében a Plantonic-kal történő kezelés nyomán a kalászokon nem alakult ki fertőzés, a termést szaporító anyagként lehetett értékesíteni. Szójában Soltonic E  kezeléssel oldották meg az állomány egészségi állapotát fenntartását, kukoricában vetéskor Soltonic G, a kikelt állományban levélkezelésként Soltonic E biztosította az egészséges állományt és a hozamnövelést.

Kolonics Ferenc, az OGET Innovation GmbH képviselője a vadkárok (vaddisznók és szarvasok okozta rágási károk) elleni védekezésre ajánlott egy új készítményt, amely immár a bevezetőben említett új intelligens technológiai eljárás eredményeként született. A Penergetic nevű készítmény alapja a zeolit alapú Bentonit, amelyet egy eljárással úgy módosítanak, hogy a vadak számára olyan szaghatást vált ki, mintha a területen ember lenne. Száz hektárnál kisebb területen az egész felületet kezelve, ennél nagyobb parcellákon 2 x 18 méteres oldalsávokban kijuttatva megvédi a vadkároktól a területet. A készítmény a szőlőben, gyümölcsösökben és a zöldségültetvényekben is alkalmazható akár a pockok inváziója ellen.

Kép és szöveg: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …