Napfény érleli a paradicsomot a GreenCoop üvegházaiban

A napjainkban az egész világot fenyegető energiaválság kapcsán folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogy az európai ún. zöldségtermelő nagyhatalmak országaiban az energia világpiaci árának egyelőre szinte korlátlan mértékű emelkedése miatt egyre több energiaigényes fedett termesztő berendezést zárnak be, illetve állítanak át másfajta működésre. A hagyományos foszilis energiával (főleg gázzal) fűtött egész évi termelési ciklusokra beállított üveg- vagy fóliaházakban, amelyekben az automatikus működéshez jelentős elektromos energiát használnak fel, már nálunk is egyre sürgetőbben veti fel az energiaigényes termelési rendszerek fenntarthatóságának kérdését.

Amikor több mint másfél évtizeddel ezelőtt, 2006-ban négy vállalkozó szellemű csallóközi fiatal üvegházi paradicsomtermesztéssel kezdett el foglalkozni az akkoriban nálunk még gyerekcipőben járó környezetkímélő és a megújuló energiaforrásokra épülő termesztéstechnológia tudatos és innovatív alkalmazásával, az energiafelhasználás, annak hatékonysága még nem szorította olyan keményen a beruházásokat és a termelőket, hiszen volt belőle elég. A fiatal 30 év alatti gazdálkodók azonban már akkor is a költségtakarékos és hatékony termesztés elveiben bíztak. Üzleti filozófiájuk arra a megfontolásra épült, hogy a Tündérkertnek is nevezett három folyó által behatárolt csallóközi térségben rendelkezésre állnak mindazok a feltételek, amelyek a sikeres zöldségtermesztéshez szükségesek, nevezetesen a természetes alapú és megújuló energiaforrások (termálvizek), valamint az adott környezeti viszonyok (a térségre jellemző kedvező hőmérséklet  – pl. az évente mintegy 2000 órányi napsütés) megfelelő alapot nyújthatnak a környezettudatos és gazdaságos termesztéshez. A fogyasztási szokások és a piaci igények felmérése és kiértékelése alapján a paradicsom tűnt a legmegfelelőbb terménynek, így ennek a termelését kezdték meg egy másfél hektáros üvegházban hidropóniás, vagyis talaj nélküli technológia alkalmazásával. A rákövetkező években fokozatosan jöttek létre a térség különböző településein a fent említett  alapelvek szerint működtetett további üvegházak, amelyek immár több mint egy évtizede termelési értékesítési szövetkezetbe tömörülve a GreenCoop szövetkezet vidám paradicsomai néven ismert egységes piaci arculattal jelennek meg az üzletek polcain. Jelenleg hat cég tartozik a GreenCoop szövetkezet által működtetett termelői-értékesítési társuláshoz (Primafruit Rt., Fruitland Kft., Top Toma Kft., Agrotrend Kft., Tomagro Kft. és a magyarországi székhelyű Greencoop Hungary Kft.). Így ma ez az ország egyik legnagyobb paradicsomtermesztő szövetkezete 25 ha fedett termesztőberendezéssel, amelyekben a hazai kereslet egyharmadát állítják elő, hozzávetőlegesen  10 ezer tonna (10 millió kg) paradicsomot értékesítve évente, kínálatukban több mint 20 paradicsomfajta szerepel a hagyományos nagyméretű fajtáktól kezdve az apró ún. cherry fajtákig.

„Az induláskor alapvetően abból indultunk ki, hogy a rendelkezésre álló  helyi erőforrásokat maximálisan kihasználva környezettudatos és megújuló erőforrásokra épülő termelési módszerrel olyan terméket hozzunk létre, amely a piaci igényekre reagálva jól eladható, egyúttal az előállítása gazdaságos és hatékony.  Ugyanakkor az is komoly tényezőként esett a latba, hogy ezt a terméket lehetőleg minél  kisebb ökológiai lábnyommal, vagyis minél kevesebb környezetkárosító anyag kibocsátásával tudjuk előállítani. Ezek alapján döntöttünk a fedett termesztő berendezésekben termőtalaj nélküli hidropónikus technológia mellett, és ehhez igazítottuk a folyamatba belépő többi tényezőt is.  Nálunk az üvegházak fűtését geotermális kutakból nyert meleg víz biztosítja, az öntözéshez a természetes csapadékot is összegyűjtjük, és a felhasznált öntözővizet a szükséges tápanyagokkal újratöltve visszaforgatjuk a technológiai körforgásba. A folyamatokat igyekszünk a maximális mértékben automatizálni, így ennek eredménye többek között az is, hogy a mi üvegházaink által kibocsátott CO2-mennyisége éves viszonylatban 15 ezer tonnával kisebb mint a hagyományos fűtésű üvegházaké. A termelési ciklust is a természetes források, jelen esetben a napfény kihasználásához igazítottuk, nálunk a szezon márciustól novemberig tart, így a téli időszakban nem szükséges mesterséges megvilágítást biztosítani az éréshez. Az ésszerű és újszerű innovatív megoldások kedvező hozadékát a jelenlegi energiaválság idején egyértelműen érezzük“ – állítja Bindics Zsolt a GreenCoop szövetkezet elnöke, egyúttal hozzáteszi, hogy a precíziós termelés, amely a célzott és költségtakarékos gazdálkodás alapja ma már nemcsak a termelékenység növelését és a költségek csökkentését, hanem a környezethez való pozitív hozzáállást, illetve a káros folyamatok csökkentését is kell, hogy szolgálja. Napjainkban ugyan még mindig vannak, akik kétségbe vonják pl. termőtalaj nélküli termelési rendszerek környezetkímélő hatását, a GreenCoop esetében azonban a kókuszroston való termesztés nemcsak az igényeknek megfelelő pontosan adagolt tápmennyiség kijuttatását jelenti, amiből a felesleg nem jut a talajba, hanem  a termesztőközeg is újrafeldolgozható, nem hulladékként végzi.

Bindics Zsolt

Ennek a filozófiának a jegyében a GreenCoop már komoly lépéseket eszközölt. Az üvegházakban zajló  folyamatokat  a vetőmagok kiültetésétől kezdve a termés szedéséig, illetve a csomagolástól a szállításig környezetkímélő technológiai szempontok szerint, javarészt automatizált rendszerek keretében vezérlik. Ennek alapját az összes termelési egységből központilag összegyűjtött digitális adatok feldolgozásából álló központi adatbázis képezi, amely a szövetkezet tagjai számára közvetlenül hozzáférhető. A GreenCoop nyitott információs rendszere a termelési adatokon kívül a kereskedelem, a könyvvitel, a finanszírozás és a logisztika terén is azonnali online hozzáférést biztosít a tagok számára, ami egyúttal a bizalomerősítés szempontjából is fontos, hiszen mindenki össze tudja hasonlítani a saját adatait a többiek adataival.

A digitális adatgyűjtésnek és -feldolgozásnak nagyon fontos szerepe van a társaság tevékenységének irányításában és összehangolásában. Annál is inkább, mivel a termelő egységek különböző helyszíneken működnek, így a hatékony irányításuk elképzelhetetlen lenne digitálisan gyűjtött és feldolgozott adatok, illetve ezekre felépített algoritmusok nélkül, amelyekkel naprakészen tudnak beavatkozni a termelési és technológiai folyamatokba. Bindics Zsolt szerint az üvegházaikban termesztett, összesen 15 km hosszúságú paradicsomsorok – nevezhetjük „gyártósoroknak“ is -kiszolgálásában, az ott dolgozók tevékenységének összehangolásában és ellenőrzésében, a logisztikai feladatok tervezésében és kivitelezésében nélkülözhetetlen a megbízható információs rendszer, folyamatosan megújuló adatokkal. A központi számítógép például folyamatosan figyeli az üvegházak belső hőmérsékletét, a levegő nedvességtartalmát, a CO2 mennyiségét, méri a termesztő közeg pH-értékét, a belépő és kilépő öntözővíz adatait, az ezen adatok alapján kidolgozott algoritmusok vezérlik a termálkutak működtetését, fűtővíz hőmérsékletének szabályozását, a szellőzést és az árnyékolást, valamint az öntözés összetételét, intenzitását.  A termések tömeggyarapodását a gyökerek alatti automatikus mérlegek adatai alapján tudják szintén értékelni. A nyitott vállalati információs rendszernek köszönhetően az ezekből az adatokból levont tanulságok és beavatkozási javaslatok is minden tagszervezet számára hozzáférhetőek.

Napjainkban a sikeres gazdálkodásnak nemcsak a hatékony termelés, hanem a jól szervezett logisztika is alapvető feltétele. A GreenCoop logisztikai rendszerében a megtermelt paradicsom tárolását, csomagolását és szállítását automata gépek és berendezések végzik, a legtöbb tevékenység már emberi kéz igénybevétele nélkül történik. A logisztikai rendszerbe belépő paradicsom mozgását QR kódok segítségével tartják számon. A folyamatokat a központi adatbázis alapján vezérelt logisztikai és kereskedelmi-értékesítési rendszer irányítja. A megrendeléseket a termelő egységek közötti ún. belső tőzsde működése alapján elégítik ki. A különböző helyszínekről beérkező megrendeléseket egy algoritmusa önállóan feldolgozza és megtervezi a szükséges mennyiségű paradicsom csomagolására és szállítására vonatkozó optimális tevékenységeket. Ezzel a módszerrel 20 százalékkal sikerült csökkenteni a különböző okok miatti leállásokat. Sőt, ugyanannyi áru csomagolását az éjjeli és a vasárnapi műszakok nélkül is győzik, teszi hozzá Bindics Zsolt.

A szövetkezet vezetője szerint a hatékonyság és a teljesítőképesség növelése érdekében az innovatív megoldások keresése és alkalmazása továbbra is a cégvezetés egyik legfontosabb célja. A meglévő nyitott információs rendszerüknek köszönhetően a szövetkezet összes termelő egysége már most nagyon sok adattal rendelkezik mind a saját, mind pedig a többi üvegházról. Ezeket az adatokat tovább szeretnék bővíteni pl. az esetleges kártevők elleni megelőző beavatkozások előrejelzésével kapcsolatban, amelyek már a mesterséges intelligencia kihasználását is feltételezik, egyúttal a még meglévő manuális tevékenységek további automatizálása (levelezés, szedés) is napirenden van. S bár ezek a folyamatok jelenleg még kísérleti stádiumban vannak, pár év múlva minden bizonnyal konkrét megoldásokat is hoznak magukkal.  „Cégünk működésében a termelési és gazdálkodási folyamatok optimalizálása mellett ugyanolyan fontosnak tartjuk az emberekhez való korrekt, humánus alapokon nyugvó hozzáállást, ami elégedett termelőt, elégedett alkalmazottak és elégedett üzleti partnert is eredményez” – foglalta össze a vállalkozás filozófiáját Bindics Zsolt.

Szilvássy László

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …