Nagy baj, ha megcsípte a fagy a kint hagyott leandert?

Mivel egyre enyhébbek a telek, egyre többen hagyják kint a teraszon vagy ültetik ki a kertbe a leandert. Előfordulhat azonban, hogy megcsípi egy kicsit a fagy.

A leander trópusi és szubtrópusi éghajlaton élő növény, ezért nem tolerálja a hideget, bár a mínusz egy-két fokot még kibírja.

Fagyási tünetek

A leander számára a téli 5–10 C fok ideális. Az érzékenyebb fajták nehezen viselik a fagyokat, és akár már a mínusz 1-2 fokos hőmérséklet is rosszul tűrik. Ha a hőmérséklet mínusz 5 fok alá süllyed, a növény fagykárt szenvedhet. Hasonló probléma állhat elő, ha a teleltetőhelye (például garázs vagy pince) nincs fűtve, ezért a leander levele elkezd barnulni, majd potyogni.

Mit kell tenni?

Ha megcsípte a fagy, akkor  sajnos az érintett részek elhalhatnak, de ez nem feltétlenül jelenti a növény pusztulását. Mit kell ilyenkor tenni?

  • Először húzzuk védett, szélárnyékos helyre a növényt, ha kiültettük, akkor szórjunk a tövére szalmát, falevelet, és fagyvédő fóliával, esetleg kartonpapírral tekerjük körbe.
  • Vágjuk le a sérült részeket: amint a fagyveszély elmúlt, vágjuk vissza a leandert, hogy eltávolítsuk a sérült részeket. Használjunk éles metszőollót. Fontos, hogy ne siettessük a visszavágást, mert a hideg időjárás még további károkat okozhat. Érdemes ezzel megvárni a tavaszt.
  • Tavasszal adjunk trágyát a növénynek, hogy segítsük regenerálódását.

(KT – edenkert)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …