Miért irtsuk a gyomot már ősszel?

Általánosságban elmondható, hogy a korán lekerülő kultúrák (repce, kalászosok, hüvelyesek) után érdemes totális gyomirtó szerrel (glifozát hatóanyag) kezelni a tarlóhántás után kizöldült tarlót. Ezzel a művelettel jó hatékonysággal irthatjuk az évelő gyomokat (például mezei aszat, tarackbúza, fenyércirok, stb.), csökkentjük ezek következő évi újrakelését, megritkítjuk a polifág kártevők (pl. bagolylepkék, kabócák, levéltetvek) élőhelyét.

Az őszi gyomirtás előnyei:

  • a legtöbb gyomfaj ősszel a herbicidekre sokkal érzékenyebb
  • ilyenkor a T1 és a T2 életformájú gyomnövények csírázása is megindul, így versenyhelyzet alakul ki a vízért, területért, valamint a tápanyagért a gyomnövények és a kultúrnövény között
  • az őszi kalászosok keléstől a bokrosodás végéig a legérzékenyebbek a gyomosodásra
  • a gyomkonkurencia korai irtása a gabona zavartalan fejlődését biztosítja
  • az ősszel elgyomosodott állomány szinte behozhatatlan hátránnyal indul tavasszal
  • a tavaszi csúcsmunkák közül kiesik az őszi kalászosok gyomirtása

 

Az AM – AGRO növényvédelmi javaslata a gabonafélék őszi gyomirtására:

 

AGILITY (diflufenican + chlortorulon)

Széles hatásspektrumú, kombinált hatóanyagú gyomirtó szer az őszi búza, az őszi árpa és a tritikálé magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényei ellen. Az AGILITY két ismert hatóanyag, a klórtoluron és a diflufenikán gyári kombinációja. A készítményt korai posztemergensen, a kultúrnövény 3 leveles állapotától, a magról kelő gyomnövények esetében sziklevelestől – 2 valódi leveles, a nagy széltippan (Apera spica-venti) és a vékony egércsenkesz (Vulpia myuros) 1–3 leveles fenológiai állapotában, 1,25 -1,5 l/ha dózisban, 200–300 l/ha permetlében kell kijuttatni. A készítmény kijuttatható tavasszal is, az őszi búza, az őszi árpa és a tritikálé bokrosodásának végéig (BBCH 29). A jó gyomirtó hatás érdekében fontos, hogy a készítményre érzékeny gyomfajok a fentebb megjelölt fenológiai állapotnál ne legyenek fejlettebbek. A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható. A permetezést követő 2–3 héten belül lehullott 10–20 mm csapadék segíti a hatóanyagok hatáskifejtését. Növeli a hatástartamát a tél korai beköszöntése, mivel a fagyott talajon lassabban bomlanak le a hatóanyagok. Normál felhasználás mellett káros utóhatással nem kell számolni, ezért a kezelt gabonafélék után bármilyen kultúrnövény vethető.

Abban az esetben, ha a kezelésre váró területen árva kelésű repcére is számítanunk kell, minden esetben ajánljuk a SAVVY nevű készítményünket, amely metsulfuron – methil hatóanyagot tartalmaz, és kisseb dózisban is kiválóan írtja az árvakelésű repcét, de úgyszintén a napraforgót is.

Az AGILITY+SAVVY csomag használatával időben kikapcsoljuk a gyomkonkurenciát, és tavaszra gyommentes állományt biztosíthatunk az őszi kalászos kultúrában. Amennyiben az őszi időjárás miatt csúszik a gyomirtás, a kombinációt enyhe téli napokon is kijuttathatjuk. Amire oda kell figyelni, hogy a kezelés fagymentes időszakban történjen, a kijuttatási hőmérséklet 5 oC felett legyen.

 

Svoren Pali

AM-AGRO

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …