Miért és hogyan metsszük meg a muskátlit?

A muskátli metszésének célja, hogy a növény megőrizze egészséges, esztétikus formáját. Segítségével megelőzhetjük a növény elfásodását, megnyúlását, ami különösen az áttelelést követően fontos. Ehhez szeretnénk néhány hasznos ötlettel, tanáccsal szolgálni.

A muskátli visszanyírására három különböző módszer is létezik. Az, hogy melyiket alkalmazzuk, attól függ, mi a metszés elsődleges célja.

Áttelelés után

Ha a teleltetés ideje alatt a muskátli nyugalmi állapotba került, legjobb, ha a metszést kora tavasszal végezzük el.

Mindenekelőtt az elszáradt, barna leveleket távolítsuk el a növényről. Ezt követően a betegnek, elhaltnak látszó szárvégeket vágjuk le. Az egészséges szárrészek kemények, ha két oldalt óvatosan összenyomjuk. Ha azt szeretnénk, hogy a növényünk kevésbé legyen fás és csúnyán felnyurgult, egyharmad részben vágjuk vissza. Ennek során különösen a már fásodásnak indult szárak igénylik a visszametszést.

Ha zölden telelt át

Ha a muskátlink történetesen olyan helyen töltötte a hideg hónapokat, ahol nem merült téli álomba, hanem végig zöld lombos maradt, a legjobb, ha csak késő ősszel metsszük vissza, közvetlenül azelőtt, hogy behozzuk a lakásba.

A növényt egyharmad részben vagy felére vágjuk vissza; ez esetben is a fásodó, illetve előnytelenül megnyúlt szárakra összpontosítsunk.

A visszacsípés

A muskátli visszacsípése olyan eljárás, amelynek célja, hogy a növény megőrizze kompakt, tömött, bokros megjelenését. A visszacsípést elvégezhetjük frissen vásárolt és kiültetett, illetve áttelelt muskátlin is. A visszacsípés ideális időpontja a tavasz.

A metszést igénylő, hosszabb szárakat éles, tiszta metszőollóval metsszük vissza; ennek hiányában az ujjunkkal is visszacsíphetjük a szárakat. A hajtások negyedét-felét távolítsuk el. Ezzel oldalhajtások növesztésére késztetjük a növényt, ami többszörösen elágazó, bokrosabb, teltebb megjelenést eredményez. Tetszés szerint a tavasz végéig folytathatjuk a rendszeres visszacsípést.

A muskátli visszametszése nem bonyolult művelet tehát, amelyet érdemes minden évben elvégeznünk, hogy növényünk egészséges, megnyerő külsejű maradjon, és minél tovább gyönyörködhessünk dús lombjában, illetve mutatós virágaiban.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …