Miért és hogyan metsszük meg a muskátlit?

A muskátli metszésének célja, hogy a növény megőrizze egészséges, esztétikus formáját. Segítségével megelőzhetjük a növény elfásodását, megnyúlását, ami különösen az áttelelést követően fontos. Ehhez szeretnénk néhány hasznos ötlettel, tanáccsal szolgálni.

A muskátli visszanyírására három különböző módszer is létezik. Az, hogy melyiket alkalmazzuk, attól függ, mi a metszés elsődleges célja.

Áttelelés után

Ha a teleltetés ideje alatt a muskátli nyugalmi állapotba került, legjobb, ha a metszést kora tavasszal végezzük el.

Mindenekelőtt az elszáradt, barna leveleket távolítsuk el a növényről. Ezt követően a betegnek, elhaltnak látszó szárvégeket vágjuk le. Az egészséges szárrészek kemények, ha két oldalt óvatosan összenyomjuk. Ha azt szeretnénk, hogy a növényünk kevésbé legyen fás és csúnyán felnyurgult, egyharmad részben vágjuk vissza. Ennek során különösen a már fásodásnak indult szárak igénylik a visszametszést.

Ha zölden telelt át

Ha a muskátlink történetesen olyan helyen töltötte a hideg hónapokat, ahol nem merült téli álomba, hanem végig zöld lombos maradt, a legjobb, ha csak késő ősszel metsszük vissza, közvetlenül azelőtt, hogy behozzuk a lakásba.

A növényt egyharmad részben vagy felére vágjuk vissza; ez esetben is a fásodó, illetve előnytelenül megnyúlt szárakra összpontosítsunk.

A visszacsípés

A muskátli visszacsípése olyan eljárás, amelynek célja, hogy a növény megőrizze kompakt, tömött, bokros megjelenését. A visszacsípést elvégezhetjük frissen vásárolt és kiültetett, illetve áttelelt muskátlin is. A visszacsípés ideális időpontja a tavasz.

A metszést igénylő, hosszabb szárakat éles, tiszta metszőollóval metsszük vissza; ennek hiányában az ujjunkkal is visszacsíphetjük a szárakat. A hajtások negyedét-felét távolítsuk el. Ezzel oldalhajtások növesztésére késztetjük a növényt, ami többszörösen elágazó, bokrosabb, teltebb megjelenést eredményez. Tetszés szerint a tavasz végéig folytathatjuk a rendszeres visszacsípést.

A muskátli visszametszése nem bonyolult művelet tehát, amelyet érdemes minden évben elvégeznünk, hogy növényünk egészséges, megnyerő külsejű maradjon, és minél tovább gyönyörködhessünk dús lombjában, illetve mutatós virágaiban.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …