Gabonakutató – repcében otthon vagyunk

Az őszi káposztarepcéről elmondható, hogy ez a szántóföldi növény tartja leginkább az árát. Ennek oka, hogy Európa nem tud akkora mennyiséget termelni belőle, amennyire szüksége lenne.

A 2018. évi vetés Északnyugat-Európában kifejezetten rosszul sikerült, ami növeli az esélyét annak, hogy idén is jó ára lesz a termésnek. A repce vetésterület jelentős növekedésen ment keresztül az elmúlt időszakban. A biztos értékesítési lehetőség és a korai árbevétel mellett jól beleilleszthető a jellemzően gabonatúlsúlyos vetésforgóba.

A Gabonakutató két hibridrepcéje, a GK Csenge és a GK Réka kiváló választás az intenzív technológiákhoz. Télállóságuk és alkalmazkodóképességük miatt a gyengébb területeken gazdálkodóknak is jó alternatívát jelentenek. Mindkét hibrid gyors kezdeti fejlődésű, és az esetleges tőszám csökkenést is jól kompenzálják. Termőképességük intenzív technológia mellett nagyüzemben is elérheti az 5 tonnát hektáronként, olajtartalmuk 46-48 %. Erukasav mentesek, glükozinolát tartalmuk mindössze 12-18 mikromol/g.

A termelői igényeknek megfelelve a Gabonakutató portfoliójában megtalálható a fajtarepce is. A GK Gabriella egy középérésű, kiváló télálóságú fajta. Regenerálódó és átlag feletti alkalmazkodóképességének köszönhetően évről évre bizonyítja versenyképességét. Alacsony glükozinolát-tartalma mind élelmiszeripari mind energetikai felhasználásra alkalmassá teszi. Fehérjetartalma éréscsoportjában a legmagasabb. Termőképessége: 3,5–4,5 t/ha.

Nemesítésünk versenyképességét jelzi, hogy egészen eltérő klimatikus, technológiai és földrajzi területeken is kiválóan szerepelnek genetikáink. Vetőmag exportunk évről-évre növekszik, az EU országai mellett egyre növekvő igény mutatkozik a Gabonakutató repcéire Ukrajnában, Moldáviában és Oroszországban is.

Péterfy Csaba

About Jó Gazda

Cikkajánló

Globális vagy lokális szinten

Annak ellenére, hogy mozgalmas, tüntetésektől és nyomásgyakorló tiltakozó vonulástól sem volt mentes az ide év …