Gabonakutató – repcében otthon vagyunk

Az őszi káposztarepcéről elmondható, hogy ez a szántóföldi növény tartja leginkább az árát. Ennek oka, hogy Európa nem tud akkora mennyiséget termelni belőle, amennyire szüksége lenne.

A 2018. évi vetés Északnyugat-Európában kifejezetten rosszul sikerült, ami növeli az esélyét annak, hogy idén is jó ára lesz a termésnek. A repce vetésterület jelentős növekedésen ment keresztül az elmúlt időszakban. A biztos értékesítési lehetőség és a korai árbevétel mellett jól beleilleszthető a jellemzően gabonatúlsúlyos vetésforgóba.

A Gabonakutató két hibridrepcéje, a GK Csenge és a GK Réka kiváló választás az intenzív technológiákhoz. Télállóságuk és alkalmazkodóképességük miatt a gyengébb területeken gazdálkodóknak is jó alternatívát jelentenek. Mindkét hibrid gyors kezdeti fejlődésű, és az esetleges tőszám csökkenést is jól kompenzálják. Termőképességük intenzív technológia mellett nagyüzemben is elérheti az 5 tonnát hektáronként, olajtartalmuk 46-48 %. Erukasav mentesek, glükozinolát tartalmuk mindössze 12-18 mikromol/g.

A termelői igényeknek megfelelve a Gabonakutató portfoliójában megtalálható a fajtarepce is. A GK Gabriella egy középérésű, kiváló télálóságú fajta. Regenerálódó és átlag feletti alkalmazkodóképességének köszönhetően évről évre bizonyítja versenyképességét. Alacsony glükozinolát-tartalma mind élelmiszeripari mind energetikai felhasználásra alkalmassá teszi. Fehérjetartalma éréscsoportjában a legmagasabb. Termőképessége: 3,5–4,5 t/ha.

Nemesítésünk versenyképességét jelzi, hogy egészen eltérő klimatikus, technológiai és földrajzi területeken is kiválóan szerepelnek genetikáink. Vetőmag exportunk évről-évre növekszik, az EU országai mellett egyre növekvő igény mutatkozik a Gabonakutató repcéire Ukrajnában, Moldáviában és Oroszországban is.

Péterfy Csaba

About Jó Gazda

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …