Megteremnek nálunk a mediterrán gyümölcsök?

Kakiszilva: Hasonló növekedésűek, mint az almafák. Ha nem irányítjuk őket a 15 méteres magasságot is elérhetik. Gombabetegségek nem fenyegetik, esetleg rovarkártevők ellen kell védeni őket. Kiültetés után az első három-négy évben védenünk kell a fagyoktól. Ajánlatos avarral, vagy más anyaggal takarni a töve körül a talajt. A koronáját védhetjük fehér fátyollal, kartonnal vagy más természetes anyaggal. Sose használjunk erre a célra fóliát!

Tipo – az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb önbeporzó fajta. Minden évben bőven terem. Szép nagy gömbölyű termései narancssárga húsúak. Íze a kajszibarackra emlékeztet. Október közepétől érik. Lehet a fáról is fogyasztani, de mivel csersavat tartalmaz, frissen lehet, hogy kissé fanyar az íze. Ezt utóérleléssel lehet kiküszöbölni, ha almával együtt betároljuk. Amennyiben porzót ültetünk mellé akkor nem képez csersavat, és magjai is lesznek a gyümölcsöknek.

Vaniglia – Egy későbbi önbeporzó fajta, Valenciából származik. Novemberben érik. Gombabetegségeknek és rovarkártevőknek jól ellenáll. Termései középnagyok, éretten húsuk bronz színű.

Mercatelli – Önbeporzó, október közepétől szüretelhető. Kitűnő pollenadó más fajtákhoz. A vele beporzott más fajták gyümölcsei sokkal édesebbek, és többet is teremnek. Az önbeporzó fajták is. Gyümölcsei enyhén csúcsosak, húsuk az utóérést követően olvadó, mint az őszibarack, édes és lédús. Fája alacsonyabb növekedésű, kordonos termesztésre is alkalmas.

Füge: Sokan már hosszú évek óta termesztik nálunk is. Találkoztam olyan dunaszerdahelyi hobbikertésszel, aki 50-60 kg termést szüretel róla évente. Nemcsak a gyümölcse miatt termesztik. Tudták például, hogy a megszárított leveleiből készült tea kiváló a cukorbetegségre ? A legtöbb fajta kedvező időjárás esetén másodszor is terem, ősszel. Az első években őt is védeni kell a nagyobb fagyok ellen, míg alaposan begyökeresedik. Amennyiben véletlenül elfagyna, ne dobjuk ki. Nagy eséllyel újból kihajt, igaz, termést csak 2-3 év múlva hoz.

Peretta – Svájcban nemesítették, „északi fügének” is nevezik. Külön porzót nem igényel. Gyümölcsei nagyok,körte alakúak, édesek, aromásak. Először júliusban, majd augusztusban érik. Napos, meleg, védett helyre ültessük.

Francesca – Miután jól begyökeresedett (2-3 év) a -20 C°-ot is kibírja. Betegségeknek jól ellenáll. Fája 1,5 – 2 m magasra nő. Szintén a jó napjárású, meleg helyet és a humuszban gazdag, levegős talajt szereti.

Black Royal – Kiváló füge fajta nagy méretű, édes gyümölcsökkel. Termései nemcsak friss fogyasztásra, de üdítő italok készítésére, lekvárnak és pálinkának is felhasználhatók. Szeptember derekától októberig érik.

Kiwi: Gyümölcse nagyon egészséges, a sok antioxidáns mellett rengeteg C vitamint is tartalmaz. Hasonlóan termesztik, mint a szőlőt. Lugason nevelik, lehetőleg fal mellett, jó napjárásban. Gombabetegségek nem támadják meg, rovarok ritkán bántják. Kiültetés után az első években érdemes télen takarni a töve körül a talajt és magát a növényt is.

Jenny – Az egyik legismertebb önbeporzó fajta. Rendszeresen és bőven terem. 6-7 méter magasra is megnő. Gyümölcsei  6-7 cm nagyságúak, szőrösek. Egy jól fejlett, 6-7 éves növényről 50-60 kg gyümölcsöt is leszüretelhetünk.

Issai – A mini kiwik egyik fajtája. Szintén önbeporzó. Gyümölcse akkora, mint egy nagyobb szőlőszem. Nagy előnye, hogy bogyói nem szőrösek. Elég őket megmosni, és rögtön lehet fogyasztani. Virágai illatosak, maga a növény a kert, vagy udvar pompás dísze.

Angyal József, DUONET Kft.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …