Jégsaláta

Az egyik legkedveltebb zöldségfajta tavasztól a tél beálltáig termeszthető. Nevét állítólag a szállítása során a frissesség megőrzésére felhasznált jégkockáktól is eredeztetik. A jégsalátát a fejes salátához hasonlóan termesztik, s a hőigény kivételével hasonló igényei vannak, mint a fejes salátának. Annak érdekében, hogy a jégsaláta ízletes, könnyű és finom legyen, gyors és erőteljes fejlődés szükséges. Ehhez jól előkészített kellő tápanyag-ellátottságú talajra és megfelelő öntözésre van szüksége. Ha ezeket a feltételeket nem tartjuk be, csak lassan fejlődik, a levelek pedig kemények és kesernyés ízűek lesznek.

Vegetációs ideje a salátáénál hosszabb. Termesztésére a humuszos, porhanyós, könnyű, jó tápanyagellátottságú talajok a legmegfelelőbbek. Vízigénye a fejesedés időszakában a legnagyobb. A vegetáció ideje alatt a talaját tartsuk porhanyósan és gyommentesen.

A jégsalátát közvetlen vetéssel, vagy palántáról nevelhetjük. A vetőmagot márciustól májusig vethetjük, ha előnevelt palántákról termesztjük, azokat májustól júniusig ültetjük ki. Termőhely-igénye a közönséges salátáénál nagyobb, mivel nagyobb fejeket képez, ezért tágasabb kötésben ültetjük. Kiültetésre a 35×35 cm-es négyzetes kötés ajánlott, de legalább 40×30 cm-es kötésnek lennie kell. Gondozása nem igényel külön bánásmódot, a többi salátáéval megegyező. A jégsaláta ideális nyári saláta, amely jobban tolerálja a melegebb hőmérsékleteket. Az étkezésre alkalmas fejeket az ültetés időpontjától függően júliustól szeptemberig kézzel szedjük és válogatjuk.

Levelei bordázottak és a felületük bőrszerű, szélük fűrészszerűen fogazatos vagy tépetten fogazatos. Színük leginkább világoszöld, de sötétzöld és lilába hajló is lehet. A salátafejek szilárdak, s ellenállók a betegségekkel valamint a forró nyári napsütésben a virágba fordulással, felvirágzással szemben is. Jól tűrik a gépi betakarítást és a szállítást. Kedvező időjárási feltételek esetén a fejek elérik az 1 kg-os súlyt. Biológiai értéke a fejes salátáéval megegyező.

A jégsaláta jobban tárolható, mint a fejes saláta, a hűtőszekrényben például akár több mint egy hétig is megőrzi az állagát. (sz-arch)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda márciusi száma

A tavaszi termelési szezon kezdetén a Jó Gazda márciusi száma összefoglalja a kerti vetésforgó alkalmazásának alapvető szempontjait és …