Megjelent a Jó Gazda szeptemberi száma

A Jó Gazda szeptemberi számában az őszi szezonban esedékes időszerű tennivalókról készült összefoglaló a háztáji kertészkedők számára, többek között a másodvetésre is alkalmas áttelelő zöldségfajták ültetéséről, a petrezselyem téli termesztéséről, a galambbegysaláta és a kapor telepítésének feltételeiről, a szeptemberben vethető zöldségfélékről. Egyúttal a csicsóka termesztésének és felhasználásának a  jellegzetességeit is közreadja a lap. Mivel a fűszerpaprika minőségi értékmérő tulajdonságai a szedésig csak részben alakulnak ki, ezért elengedhetetlenül fontos szakasz az utóérlelés biztosítása, ennek formáiról is olvashatnak összefoglalót az érdeklődők. A bab magas fehérjetartalma miatt máig fontos élelmiszernövényünk, termesztéséhez azonban ismerni kell a növényt károsító betegségeket. Ezek felismeréséhez nyújt segítséget a lap szakírója által összefoglalt ismertető.

A gyümölcstermesztők az eper és a gyümölcsfák telepítéséhez kapnak tanácsokat, emellett a betakarítás utáni lombfertőtlenítés fontosságát is a figyelmükbe ajánlja a lap. Egyúttal a gyümölcsszedés alapvető szabályaival is megismerkedhetnek. A növényvédelmi rovatban a biológiai védekezés hívei tájékoztatást kapnak az almában károsító molyok és az ellenük való környezetbarát védekezés formáiról, a hagyományos kerti növényvédelmi tanácsadó a szeptemberben esedékes tennivalókat foglalja össze. A gyomnövények és jellemzőik ismerete alapvető szempont a kultúrnövények hatékony védelmében, a lap újabb sorozatában éppen ennek a területnek a legfontosabb ismereteit foglalja össze és nyújtja át több részben is az olvasóknak.

A szántóföldi növénytermesztésben a kalászosok őszi gyomirtásának elemeit és tapasztalatait mutatják be a lap szakírói, ezen kívül ismerteti a tavaszi árpa őszi vetésével kapcsolatos termelői tapasztalatokat, a rozs termesztésének és a búza trágyázásának szempontjait.

A vetésforgó és a talajélet megújításában fontos szerepük van a zöldtrágya-növényeknek, ezeket is bemutatja a lap. Az időszerű tennivalók keretében a silózás technológiai követelményeinek betartására hívja fel a figyelmet, ismertetve a legfontosabb silónövényeket.

A díszkertészek és a virágkedvelők a japán juhar, a szarkaláb és a galagonya tulajdonságaival és termesztési feltételeivel ismerkedhetnek. Az állattartók az indiai futókacsáról és a japán fürjről olvashatnak ismertetőt.  (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …