Megjelent a Jó Gazda novemberi száma

A Jó Gazda novemberi számában az adott időszakban esedékes kerti tennivalókhoz kapnak tanácsokat a lap olvasói. Többek között a lestyán termesztésének feltételeiről, a szabadföldön termesztett paprika és paradicsom őszi védelméről, a fagytűrő növények betakarításáról és tárolásáról olvashatnak ismertetőt. Megismerkedhetnek a vörös káposzta főbb jellemzőivel, amelyek közül kiemelkedik a kártevőkkel szembeni ellenálló képessége. A cikória termesztésének feltételeit és tárolásának, illetve feldolgozásának változatait is részletes cikk ismerteti. Ebben a hónapban az őszi talajművelés mellett a gazdáknak a termőtalajok tápanyagpótlásának kérdéseivel is foglalkozniuk kell. Az őszi alaptrágyázás alapelveit és az egyes alapvető makroelemek adagjainak mennyiségét részletesen elemzi a lap.

A gyümölcstermesztők számára a kertben esedékes tennivalók mellett a gyümölcscserjék (ribiszke, köszméte, málna, szeder) ültetéséhez szükséges alapvető ismereteket foglalja össze, egyúttal a lehullott levelek eltávolításának és megsemmisítésének fontosságára is felhívja a figyelmet. Az új gyümölcsfajták iránt érdeklődőknek két új magyar fügefajtát mutat be, ismerteti a szelíd  gesztenye telepítésének legfontosabb elveit, a borászoknak pedig összefoglalja az újbor kezelésének módszereit. Részletes cikkben kínál tanácsokat a gyümölcsfák telepítéséhez, amelyben az ültetéshez javasolt környezetbarát készítmények kihasználásának előnyeire is rámutat.

A kerti növényvédelmi rovat a gyümölcsfélék károsítónak idei előfordulását és tüneteit foglalja össze.

A szántóföldi növénytermesztésben az őszi betakarítás egyik meghatározó terménye a kukorica, amelynek legfrissebb újdonságait több szántóföldi bemutatóról készült ismertető keretében mutatja be az érdeklődőknek lap. Ezekből áttekintést kaphatnak az új hibridek jellemző tulajdonságairól, termőképességükről, érésidejük és a vízleadó képességük fontosságáról.

A virágkedvelők számára a cserepes és dézsás növények teleltetéséhez szükséges ismereteket foglalta össze a lap szakírója, emellett tanácsokat közöl a szobanövények kezeléséhez is. Az állattartók a hosszú nyakú galambokról és a flamand óriás nyúlról olvashatnak ismertetőt.  A méhészek a mézbor készítésének titkaival ismerkedhetnek.  (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …