A szemescirok termesztési technológiája

A szemescirok nagy termőképességű, kiváló szárazságtűrő-képességű, közepes- és gyengébb talajadottságú területeken is jövedelmezően termeszthető szemes-takarmánynövény. Eme tulajdonságai ellenére a hazai termelési struktúrában még nem szerepel a meghatározó termesztett növényfajok között, így a termesztésével kapcsolatos ismeretek is kevésbé elterjedtek.  Az alábbiakban a Szegedi Gabonakutató szakemberei (Dr. Rajki Erzsébet és Dr. Palágyi Andrea nemesítők) által összeállított termesztéstechnológiai ajánlásokat foglaltuk össze.

A szemescirok a talajban nem válogatós, a szélsőséges homok- és szikes-, valamint a 4,5 pH alatti savanyú talajok kivételével mindenhol termelhető. A tápanyagban gazdag, jó talajt nagy terméssel hálálja meg (8-10 t/ha). Az 1% körüli humusztartalmú, laza szerkezetű homoktalajon is jövedelmezően termeszthető.

Utóveteménye kukorica vagy bármilyen más tavaszi vetésű növény lehet, de monokultúrában is termeszthető 2-3 évig. A tápanyag visszapótlása, a talajművelés, a vetés a gabona- és kukoricatermesztésnél használatos erő- és munkagépekkel megoldható. A tavaszi munkaszervezést nem zavarja, mivel vetése a kukorica után következik.

Éghajlat- és talajigénye

Keléskori hőigénye a vetésmélységben 12-13 °C.

A szárazságot jól tűri. Ezt elsősorban nagy, mélyre-hatoló bojtos gyökérzetének köszönheti, amely a talaj mélyebb rétegeiből is fel tudja venni a vizet és az ásványi elemeket. A levél és a szár felületét viaszréteg borítja, ami védi a szárazságtól.

A szemescirok a talajjal szemben viszonylag szerény igényű, mostohább talajviszonyok mellett azonban fokozottabban igényli a jó agrotechnikát és tápanyag-ellátottságot.

Tápanyagigénye a talaj tápanyagtartalmától függően változik. A kukoricához hasonló arányú műtrágya felhasználás javasolt, de annál 20-30%-kal kevesebb is elegendő lehet a megfelelő terméshozamhoz.

Betakarítása és a szár lezúzása után – a szármaradványok lebomlásának elősegítése céljából – 30-40 kg/ha nitrogén hatóanyag kijuttatása javasolt.

Talaj-előkészítés:

A szemesciroknak apró magja van, ezért igényli a jól előkészített, aprómorzsás vetőágyat. A talaj-előkészítés csak 1-2 nappal előzze meg a vetést, hogy a talaj minél hosszabb ideig gyommentes

maradjon. A vetőmagágy mélysége: 6-8 cm.

A vetéshez csak csávázott vetőmagot használjunk!

Az optimális csírázáshoz legalább 12-13 °C tartós talajhőmérséklet szükséges.

Ajánlott vetésidő: a kukorica vetés idejének második fele, általában április vége, vagy május eleje. Az ajánlott vetési mélység: 3-4 cm.

Tömörítés a talaj nedvességtartalmától függően, vetés előtt és után is szükséges lehet.

A sortávolságot a rendelkezésre álló sorközművelő eszköz szabja meg, leggyakoribb a 70, 75 cm-es sortávolság, de 50 cm-re is vethető.

Optimális állománysűrűség 70 cm-es sortávolság esetén: 190-230 ezer tő/ha. 50 cm-es sortávolság esetén: 260-320 ezer tő/ha.

A vetőmag mennyisége 50 cm-es sortávolság esetén: 12-14 kg/ha.  70 cm-es sortávolság esetén: 8-10 kg/ha

Vethető: gabona-, kukorica-, cukorrépa-, vagy egyéb szemenkénti vetőgéppel.

A vegyszeres alapkezelés (vetés után, kelés előtt) feltétlenül szükséges az állomány hosszabb idejű gyommentesen tartásához. Sorközművelést, ill. felülkezelést csak szükség esetén kell végezni.

Betakarítás:

A gyakorlatban használatos kombájnok csökkentett fordulatszámával (600 fordulat/sec) a dobkosár megfelelő beállításával – hogy a magot ne törje – és megemelt vágóasztallal végezhető

  1. A levágott és beszállított szemescirkot tisztítani és szárítani kell, 13-14% víztartalomra.

Felhasználás:

A szemescirok kiválóan felhasználható takarmánykeverékben, a kukoricát baromfi tápokban 30-50%-ban, sertéseknél 20%-ban helyettesítheti. Kedvelt madáreleség. A szemescirok-termesztés egységnyi területre jutó ráfordítása lényegesen kedvezőbb a kukoricáénál a kisebb vetőmag, műtrágya, betakarítási- és szárítási költsége miatt.

Kiváló szárazságtűrő-képessége, gyengébb talajokhoz való alkalmazkodóképessége, alacsonyabb termelési költsége révén jövedelmezően termeszthető.

A sikeres termesztéshez a szegedi Gabonakutató Kft. két korai kiváló szárazságtűrő képességű szemescirok hibriddel áll a termesztők rendelkezésére, amelyek a hazai klimatikus viszonyok között is biztonságosan beérnek, érésgyorsító használata nélkül.

GK Emese: korai érésű, jó termőképességű (9-9,5 t/ha), kiváló szárazságtűrő-képességű, gyengébb talajokhoz jól alkalmazkodó hibrid, valamennyi talajtípusra ajánlott. A legjobb hidegtűrő-képességű hibrid a kora-tavaszi kelés és kezdeti fejlődés idején.

A második hibrid az Alföldi 1: kiváló termőképességű (9,5-10 t/ha), jó alkalmazkodó-képességű, középkorai érésű, az éréscsoport standardja. Meghálálja a jó talajokat, de gyengébb területeken is jövedelmezően termeszthető. (GK-sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …