Megjelent a Jó Gazda májusi száma

A májusi szeszélyes időjárási viszonyokat is figyelembe véve a Jó Gazda e havi számában a zöldségtermesztők a melegigényes padlizsán, a hidegre érzékeny uborka és a csapadékkal szemben igényes zellerrel kapcsolatos időszerű tennivalókhoz kapnak tanácsokat. A termesztési feltételekkel szemben ugyancsak igényes  csemegekukorica vetésének, gondozásának és betakarításának legfontosabb szempontjait is összefoglalja a lap. Emellett a szabadföldi paprika kiültetésének szempontjaival, a cékla talajjal szembeni követelményeivel és a bimbóskel  hidegtűrő képességeivel is foglalkozik.

A gyümölcstermesztők figyelmét a fák termőképessé válásának folyamatát segítő, gyorsító eljárásra, az ágak vízszintes irányú lekötözésére, annak legfontosabb  lépéseire hívja fel a lap, egyúttal a szőlő hajtásválogatásának elveit is felsorolja. Folytatódik a szőlő egyesfüggöny művelésmódjának és a csemegeszőlő rezisztens fajtáinak bemutatása. Az időszerű tennivalók közül a természetes gyümölcshullás okainak elemzése mellett a gyümölcsritkítás minőségnövelő hatásaira is kitér a lap.

A környezetkímélő termesztési eljárások hívei a szőlő feketerothadásos fertőzésének tüneteivel ismerkedhetnek, egyúttal tanácsot kapnak a betegség megelőző kezeléséhez. A hagyományos kerti növényvédelmi tanácsadó rovatban a hónapban esedékes időszerű tennivalókat taglalja a lap szakírója.

A szántóföldi növényvédelmi és növénytermesztési rovatban a kukorica gyomirtásában alkalmazható hatékony vegyszerekről és védekezési technológiáról olvashatnak, emellett a kalászos gabonafélék növényvédelmi kezelése is teret kap.

A kertépítők számára a mályvák varázslatos világát mutatja be színes képekkel a lap, emellett a fátyolvirág,  a hortenzia és a fehér árvacsalán termesztéséhez is tanácsokat ad. Az állattartók a mangalicával ismerkedhetnek, a méhészkedők pedig a beporzás fontosságáról olvashatnak.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …