A cékla a talajban nem válogat

A házi kertben termesztett korai borsó, hónapos retek, fejes saláta, zöldhagyma, korai burgonya, rövid tenyészidejű káposztafélék vagy a spenót után vethetünk céklát. Szinte mindenütt eredményesen termeszthető, mert talajban nem válogat, nem igényel sok vizet, sőt, speciális ápolást és gondozást sem.

A cékla szereti a meleg időjárást és termőhelyet, 20-25 °C között fejlődik a legjobban, de a kisebb lehűléseket károsodás nélkül elviseli. Ne ültessük túl trágyázott talajba, mert a sok nitrogén rontja a tárolhatóságát és az üregesedését is kiválthatja. A kellő mennyiségű kálium hatására viszont szebb, sötétebb színe lesz, és a tárolhatósága is jelentős mértékben javul. Átlagosan csapadékos esztendőben nem, de száraz évjáratokban két-három alkalommal mindenképpen javasolt az öntözése.

Vetése májustól július közepéig lehetséges, az ennél későbbi vetések már nem tudnak a fajtára jellemző méretűre kifejlődni. Házi kertekben a 35-40 cm-es sortávolságra és 15-20 cm-es tőtávolságra javasolt a vetése (az ún. bébicéklát lehet sűrűbbre is vetni). A vetés mélysége 3-4 cm-es. A 40 cm-es sortávolság esetén 1 m2-re 1-1,2 g vetőmag szükséges. Gondozása során a kapáláson kívül a kelést követő egyelést (tőszám-beállítást) kell elvégezni annak érdekében, hogy a termések szépek, szabályosak legyenek. (sz-kk)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …