Józan Gáspár, a Bayer területi képviselője a cég repcefajtáinak bemutatóján

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

A Jó Gazda idei júniusi száma a nyárelő időszakában is sok hasznos és a gyakorlatban kihasználható szakmai tanácsot gyűjtött össze és közöl az olvasókkal. A zöldségtermesztők többek között a póréhagyma gondozásának kulisszatitkaival, az articsóka termesztésének feltételeivel ismerkedhetnek, de nem feledkezik meg az ebben az időszakban egyik legfontosabb kerti tevékenység, az öntözés jótékony hatásának hangsúlyozásáról sem. Emellett észletes helyszíni beszámolóban ad hírt az egyik nemzetközi hírű zöldségvetőmag-nemesítő cég új saláta, retek és karalábé fajtáinak bemutatójáról.

A gyümölcstermesztők számára ugyancsak felhívja a figyelmet a termő fák öntözésének fontosságára, egyúttal az újabban egyre népszerűbbé váló (kamcsatkai)  mézbogyó telepítésének és termesztésének feltételeit is ismerteti. A szőlő egyesfüggöny-művelésmódjáról szóló cikksorozatban a metszéshez kapnak tanácsokat, egyúttal a csemegeszőlők magnélküli fajtáival is megismerkedhetnek az érdeklődők. A gyümölcsösökben korábban az egyik legelterjedtebb és legismertebb növényvédő szer, a rézgálic napjainkban való kihasználásának részleteit foglalja össze a lap szakírója. A környezetkímélő eljárások hívei a lisztharmat elleni védekezéshez olvashatnak összefoglalót az erre a célra ajánlott biológiai alapú készítményekről. Természetesen a hagyományos havi kerti növényvédelmi tennivalók összefoglalója is megtalálható a lapban.

A szántóföldi növénytermesztési rovatban a járványügyi korlátozások feloldása után immár helyszíni beszámolót is olvashatnak az egyes növényfajok, többek között a repce új hibridjeinek szántóföldi bemutatójáról, a napraforgó gyomirtásának sajátosságairól, a búza érettségi szintjének meghatározásáról és a sörárpa, illetve az új tavaszi kalászos gabonafajták kínálatáról.

A díszkertészek és a virágkedvelők az ún. xerofitok, vagyis a szárazságot és nagy meleget igénylő növényekről kapnak ismertetőt, illetve a díszhagymák termesztéséhez tanácsokat. Az állattartók a nyulak egyik veszélyes fertőző betegségéről, a mixomatózis tüneteiről, a méhészkedők a rajzó méhek kezeléséről és a rajok begyűjtéséről olvashatnak ismertetőt. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …