Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A zöldségtermesztők a legmelegebbnek tartott nyári hónapban is tudják, hogy a növényeknek a fejlődésükhöz megfelelő tápanyagellátás mellett elegendő vízre is szükségük van. Ezt a száraz nyári melegben főleg a csapadékhiányos időszakokban rendszeres mesterséges csapadékpótlással, biztosíthatjuk, amire az összegyűjtött esővizet is érdemes kihasználni. A Jó Gazda júliusi száma összefoglalja az öntözés alapvető szabályait. Emellett megismerkedhetnek a cukkini termesztési feltételeivel, külön hangsúlyt helyezve a növény helyigényére. A patisszon terméshozamának szabályozása érdekben a hajtások visszacsípését javasolják a szakemberek. Az édeskömény vetése pedig ebben a hónapban azért is indokolt, mert a növény fejlődéséhez 20 oC feletti hőmérséklet szükséges, erről is a júliusi számban olvashatnak ismertetőt. Ezen kívül részletesen ismerteti a lap a vizitorma termesztésének követelményeit és hasznos tanácsokat gyűjtött össze a fóliasátrak nyári hűtéséhez valamint a meztelen csigák elleni védekezéshez.

A gyümölcstermesztők a ribiszke dugványozásáról olvashatnak, egyúttal tanácsot kapnak a szamóca indáinak eltávolításához is. A szőlő egyesfüggöny művelésmódjáról szóló cikksorozat utolsó részével a végéhez ért, a gyümölcsfák nyári időszakban fontos ápolási munkái közül a zöldmetszés titkait is összefoglalja a lap.

A hónapban időszerű kerti növényvédelmi teendők mellett a környezetkímélő megoldások hívei a dió egyik veszélyes károkozója, a dióburok-fúrólégy elleni védekezéshez is tanácsokat kapnak.

A szántóföldi növénytermesztési rovat helyszíni riportban számol be az országos mezőgazdasági napok rendezvénysorozatról, emellett a repce és kalászos gabonafajták szántóföldi bemutatóiról is áttekintést nyújt.

A virágkedvelők az ősszel virágzó hagymásokról és a sétányrózsáról kapnak ismertetőt, a gyógynövények kedvelői az ebben a hónapban gyűjtendő gyógynövényeket ismerhetik meg. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …