Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A nyári forróságok idején a sikeres termesztés érdekében a kertekben is nagyon fontos tennivaló a rendszeres öntözés. A mesterséges csapadékpótlás alapvető szempontjait, elsősorban a vízadagok kiszámításának módját már előző számunkban ismertettük, a júliusi számban az egyes növényfajok vízpótlásának rendszerességre és mértékére hívjuk fel a kertészkedők figyelmét az időszerű tennivalók keretében. A nyári vetésű zöldségfélék közül ebben a számban a meleget jól tűrő jégsaláta és a bazsalikom mellett a félárnyékos termőhelyen is jól fejlődő zöldségfajták, a tojásgyümölcs és a nyári retek termesztési feltételei is bemutatásra kerülnek.

A gyümölcstermesztők az időszerű tennivalók keretében tájékoztatást kapnak a gyümölcsfák nyári tápanyag- és vízpótlásának fontosságáról, mértékéről. Ebben a hónapban, a termés leszüretelése után válik aktuálissá a termő meggyfák metszése is, ehhez is tanácsokat gyűjtött össze a lap. Ugyancsak ebben az időszakban ajánlott a gyümölcsfák hajtásainak lekötözése, amelynek szempontjait és tudományos alapjait részletes ajánlásokban foglalja össze.  A köszméte termesztésének feltételei között fontos szempont a mesterséges csapadékpótlás lehetősége, e nélkül ugyanis nem lehet sikeres a termesztése. A málna termésének betakarítása után a termő vesszők eltávolításával a következő évi termés alapjait rakjuk le, ennek a műveletnek a legfontosabb teendőiről is olvashatnak összefoglalót.

Az időszerű növényvédelmi rovat keretében az utóbbi években rohamosan terjedő dióburok fúrólégy elleni védekezés módozatait – beleértve a biológiai alapú készítmények alkalmazását is – foglaltuk össze részletes tanácsok formájában. Természetesen nem hiányzik a hagyományos kerti növényvédelmi tanácsadó rovat sem, amely a kerti zöldség és gyümölcsfajták aktuális védelmére ajánlott információkat közvetít.

A szántóföldi növénytermesztési és -védelmi rovatban a járványügyi korlátozó intézkedések feloldása után beinduló szántóföldi fajtabemutatók kínálatát foglalja össze több rendezvényről készült képes riportban. Bemutatja a hazai piacra szánt legújabb repcefajtákat, ismerteti a repce, a kalászos gabonafélék és a napraforgó növényvédelmi technológiájába ajánlott készítményeket, beszámol az országos mezőgazdasági napok rendezvényéről is.

A dísznövények és virágok kedvelői a kövirózsa és a pampafű termesztésének feltételeivel, a gyógynövények iránt érdeklődők pedig a bodza és a varjúháj gyógyító hatásaival ismerkedhetnek. A méhészkedők számára a méhcsaládokban az atkák elleni védelem fontosságára hívja fel a figyelmet a lap. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …