Feleslegesen ne permetezzünk!

A növényállományok betegségekkel és kártevőkkel szembeni védelmének egyik alapvető eszköze a permetezés. Ennek kétségtelenül egyértelmű növényvédő hatásai mellett vannak környezet- és egészségkárosító hatásai is, ezért a permetezések során be kell tartani az alapvető utasításokat és ajánlásokat.

A gombás eredetű betegségek és a kártevők elleni védekezés akkor lesz eredményes, ha mindig a megfelelő időben védekezünk. Sohase várjuk meg, amíg valamilyen betegség vagy állati kártevő jobban elszaporodik. Feleslegesen ne permetezzünk, mert ez megdrágítja a munkánkat. Vegyük mindig figyelembe, és szigorúan tartsuk be a szer használati utasításának javaslatait, ajánlásait.

Amennyiben több szert kívánunk egy permetlébe összekeverni, ajánlatos előtte mindig keverési próbát végezni, hogy megállapítsuk, nem következik-e be valamilyen elváltozás, például kicsapódás, krémesedés vagy ülepedés. Ha változást észlelünk, azokat a szereket ne keverjük egymással.

A kiválasztott szerekből az ajánlott töménységnek, a permetezésre váró területnek megfelelő mennyiséget pontosan mérjünk ki. A por alakú szereket először edényben, vízzel keverjük híg péppé, majd kádban gondosan keverjük el vízzel, és ezután öntsük a permetezőgépbe. A folyékony permetezőszert a félig töltött gépbe öntjük, majd a megmaradt vízzel felhígítjuk a gépet. A szereket védőkesztyűben, nagy gonddal mérjük ki, keverjük, hogy ne szóródjanak, csöppenjenek el, és ne lélegezzük be ezek porát és gőzét.

A permetlé készítéséhez lehetőleg esővizet – lágy vizet – használjunk. Kerüljük a kemény víz használatát, mert a hatóanyagokat megkötheti, hatásukat csökkentheti.

Szőlő-borász szakemberek javaslata szerint a nyári időszakban mindig csak kora reggel vagy alkonyatkor permetezzünk. Csak szélcsendes időben dolgozzunk. Erős szélben nem szabad permetezni!

Ügyeljünk arra, hogy a permetlé egyenletesen jusson a növény minden részére, különösen a levélfonákra.  A permetlevet másfél-két órán belül használjuk fel, ne tegyük el későbbre, mert a hatóanyag egy része lebomlik, átalakul, nem lesz megfelelő hatású. A munka után a berendezést gondosan tisztítsuk meg, mossuk ki, és így tároljuk a következő kezelésig. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …