Megjelent a Jó Gazda decemberi száma

A Jó Gazda decemberi száma a téli időszak kezdetén a zöldségtermesztők számára az áttelelő növények téli védelmével kapcsolatos információkat foglalja össze. Egyúttal bemutatja egy hidegtűrő, de fagyérzékeny salátafajta, a rukkola termesztésének alapvető feltételeit. A téli és kora tavaszi permetezések dózisainak kiszámításához ugyancsak útmutatást ad a termesztőknek. A zöldségtermesztők a sárgarépa szabadföldben való téli átteleltetéséhez kapnak tanácsokat, emellett megismerkedhetnek a borsikafű és az avokádó termesztésével is.

A gyümölcstermesztők figyelmét a folytontermő málna metszésének jellegzetességeire hívja fel a lap, egyúttal a kertben áttelelő hasznos állatok számára szükséges élőhelyek és túlélési feltételek kialakításához is megoldásokat javasol. A síkvidéki szőlőültetvények fagyvédelmét elsősorban takarással oldják meg a termelők, ennek alapelveivel szintén megismerkedhetnek az olvasók. A mezőgazdasági termelés digitalizálása a speciális növénytermesztési ágazatokat sem kerüli el, erről a szőlőültetvények intelligens támrendszerét taglaló cikkben olvashatnak. Az elmúlt termesztési szezonban a gyümölcsfák moníliás fertőzése sok gondot okozott a termesztőknek,  ennek a betegségnek a tüneteit és az ellene való védekezés lehetőségeit valamint az előző termesztési szezonban a gyümölcsösökben tapasztalat leggyakrabban előforduló betegségeket is számba vették a lap szakírói.

A növénytermesztési rovat a speciális nagyüzemi szántóföldi zöldségtermesztés lehetőségeit vizsgálva a kézi munkaerő hiányára és a probléma kezelésének fontosságára hívja fel a figyelmet. A szemes és silókukorica hibridek további kínálatát is bemutatja a lap.

A virágok és dísznövénye kedvelői a filodendronok ismertetője és fajtakínálatuk bemutatása mellett megismerkedhetnek a begónia termesztési feltételeivel és a fenyőrügyek gyógyhatásaival.  Az állattartók a hús- és gyapjútermelésre egyaránt tenyészthető német nemesítésű wirtemberg juhok tulajdonságait szemlézhetik. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …