Megjelent a Jó Gazda decemberi száma

A fennállásának harmadik évtizedét betöltő Jó Gazda idei decemberi száma a hagyományaihoz hűen továbbra is a felvidéki magyar gazdálkodók, hobbikertészet, állattartók és virágtermesztők számára közöl hasznos és kihasználható információkat, gyakorlati tanácsokat. A zöldségtermesztők ebben a számban megismerkedhetnek a téli sarjadékhagyma (kötözőhagyma) és a tárkony termesztésének feltételeivel, áttekintést kapnak a különböző salátafajtákról, nevezetesen a jég-, a kötöző- és tépősaláták jellemzőiről, az ősszel vethető és áttelelő ún. bébispenót szaporításáról is. Külön cikk foglalkozik az egyik legismertebb zöldségvetőmag nemesítő cég paradicsomfajtáinak kínálatával, amelyből a napjainkban legkeresettebb piaci fajtákról és újdonságokról is információt kapnak.

A gyümölcstermesztők számára a téli időszakban esedékes tennivalók összefoglalója mellett a fák téli védelmének alapelveit taglaló írásból elsősorban a fagyvédelemre összpontosított gyakorlati tanácsokat adja közre a lap, egyúttal a permetlé készítésének és a pontos előírás szerinti töménységének kiszámításához is részletes információkat közöl. Ehhez kapcsolódik a vegyszermentes, házilag is előállítható növényvédő készítmények ismertetője, amely a különböző gyógynövényekből készült kivonatokat ajánl egyes betegségek megelőzésére és kezelésére.

A környezetkímélő biológiai növényvédelem hívei az unió elkövetkező költségvetési időszakára kijelölt környezet- és klímavédelmi intézkedéseinek tervezett finanszírozásáról olvashatnak összefoglalót, egyúttal egy új, biológiai alapú baktériumkészítmény alkalmazásával is megismerkedhetnek. A hagyományos kerti növényvédelmi rovat a dísznövények károsítóinak összefoglalójával zárja az idei esztendőt, amelyben a leggyakrabban fellépő betegségek és az ellenük való védekezés lehetőségeit foglalja össze a lap szakírója.

A szántóföldi növénytermesztési rovat az őszi mélyforgatás kedvező hatásait veszi számba, ismerteti a termőtalajok alap- és a feltöltő trágyázásának összefüggéseit, valamint a talajok termékenységének értékelési szabályait. Bemutatja egy új, a kukorica vetőmagjának csávázására kidolgozott technológia legfontosabb elemeit és azok alkalmazásának előnyeit.

A dísznövények és virágtermesztők a szobapálmákkal, illetve a karácsonyi kaktusz virágoztatásának feltételeivel ismerkedhetnek, az állattartók többek között a pödrött szarvú racka juh tulajdonságairól olvashatnak. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …