Időszerű a kertben

Ebben a hónapban már a szabadföldbe is kiültethető a karfiol. A palántákat 50×50 cm kötésbe ültessük ki, fontos szempont, hogy ne kerüljenek mélyebbre, mint ahogyan korábban voltak, vagyis a gyökérlabda pereme egy szintben legyen a talajéval. A gyökerek csak a meleg talajban fejlődnek megfelelően, ha mélyre ültetjük, az áprilisi talaj még nem képes elég mélyen felmelegedni. Ne feledkezzünk meg a palánták káposztalégy és a káposzta-gubacsszúnyog elleni védelméről sem, ezek már április közepétől veszélyeztetik az állományt.

A korai karalábé termesztésekor különös gonddal ügyeljünk a megfelelő ültetési távolságra, ha túl sűrűre ültetjük, lassabban fejlődik. Az ajánlott sor- és tőtávolság legalább 25×25 cm legyen, de ha van elég helyünk, akár 10 cm-rel is növelhetjük ezt a távolságot. Itt is ügyeljünk arra, hogy a palánták ne kerüljenek túl mélyre, mert lassabban fejlődnek és hajlamosak lesznek arra, hogy magszárba szökjenek.

A sárgarépa kelése meggyorsítható, ha az ágyásokat letakarjuk fóliával. Áprilisban még gyakran változatos hideg is lehet az idő, de a fátyolfólia, vagy a lyuggatott fólia akár két héttel korábbivá teheti a termésbetakarítást. Addig hagyhatjuk a növényzeten, amíg az eléri a 10 cm-es magasságot.

A fűtés nélküli fóliasátorba vagy üvegházba a hidegtűrő növények lekerülése után április végén már ültethető az uborka, a paradicsom és a paprika. A lekerülő növények után gondosan takarítsuk ki a növényházat a maradványoktól, a talaj tápanyagtartalmától függően szórjunk ki négyzetméterenként 2–3 dkg pétisót, 4–5 dkg szuperfoszfátot, 4–6 dkg kálisót és 8–10 kg érett istállótrágyát, majd jól dolgozzuk be a talajba. Uborkából és paradicsomból négyzetméterenként 3–4 tövet, paprikából sűrűbben 8–10 darabot is lehet ültetni.

Az ültetést kövesse alapos beöntés, a vízzel a talajt szinte mossuk oda a gyökerekhez. Az ültetést követően már kevesebbet öntözünk, egészen az első termések megjelenéséig. Hasonlóan takarékoskodunk a műtrágyákkal is, mert a korai túladagolás terméselrúgást eredményezhet. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …